Švedska je omejitvene ukrepe uvedla pozneje kot druge države. Foto: Reuters
Švedska je omejitvene ukrepe uvedla pozneje kot druge države. Foto: Reuters

Po 29. septembru bodo veljala le še splošna higienska priporočila in priporočilo o vzdrževanju razdalje na javnih krajih, medtem ko bodo za dogodke, kjer se zbere veliko ljudi, uvedli covidno potrdilo. Od konca meseca tudi ne bo več v veljavi priporočilo o delu od doma.

"Naš cilj je bil vedno odpraviti omejitve, takoj ko bo mogoče," je na novinarski konferenci v Stockholmu dejala ministrica za zdravje Lena Hallengren. Po njenih besedah so s pomočjo kampanje cepljenja naredili velik korak naprej pri spopadanju s pandemijo.

Hallengren je dejala, da vlada razmišlja o uvedbi potrdila o cepljenju za nekatere dejavnosti, a upa, da to ne bo potrebno.

Večina v bolnišnicah ni cepljena

Čeprav v zadnjem času, tako kot drugod po svetu, naraščajo okužbe zaradi bolj kužne različice delta, pa je število umrlih s covidom-19 nizko. Kot je pojasnila ministrica, večina tistih, ki so zdaj tako bolni, da morajo v bolnišnico, ni bila cepljena. Na intenzivnih oddelkih trenutno zaradi covida-19 zdravijo 57 ljudi.

Na Švedskem je en odmerek cepiva prejelo 82 odstotkov starejših od 16 let, polno cepljenih pa je 70 odstotkov prebivalcev.

Švedska na začetku epidemije v nasprotju z večino držav ni uvedla posebnih omejitev in so te sledile šele pozneje. Maja so omejitve začeli postopoma odpravljati.

V primerjavi z drugimi skandinavskimi državami je imela Švedska več mrtvih s covidom-19 na prebivalca, a še vedno manj kot številne druge evropske države.

V Vietnamu veljajo omejitveni ukrepi. Foto: Reuters
V Vietnamu veljajo omejitveni ukrepi. Foto: Reuters

Pet let zapora za širjenje virusa

V Vietnamu so na pet let zapora obsodili moškega zaradi širjenja novega koronavirusa in nespoštovanja omejitvenih ukrepov. Po ugotovitvi sodišča je moški z "nevarno nalezljivo boleznijo" okužil osem ljudi, med katerimi je eden umrl.

28-letni Le Van Tri je na začetku julija iz Hošiminha z motorjem potoval v domačo pokrajino Ca Mau, kjer pa se je nato na formularju zlagal glede svoje zgodovine potovanj in tudi ni spoštoval karantene. Takrat je bilo namreč v veljavi, da se morajo vsi, ki so iz drugih delov pripotovali v Ca Mau, v takojšnjo samoizolacijo za 21 dni.

Pri Triu so pozneje potrdili okužbo s koronavirusom in odkrili, da je okužil člane svoje družine in osebje v centru za socialno delo, ki ga je obiskal.

Vietnam se je do pred kratkim uspešno spopadal z epidemijo tudi brez strogih omejitvenih ukrepov, a junija so zaradi različice delta začele okužbe naraščati.

Do zdaj v državi potrdili več kot 530.000 novih okužb in 13.300 mrtvih, večinoma od tega v zadnjih mesecih. Večji del okužb je bilo odkritih v Hošiminhu na jugu države.