S tem so nagradili njen pogum, je sporočil predsednik PS SE Rik Daems. Ker je Kolesnikova v zaporu, je nagrado v Strasbourgu prejela njena sestra Tatjana Homič.

Ob prevzemu nagrade je povedala, da bo to opogumilo Beloruse. Milijoni Belorusov se vsak dan bojujejo za prihodnost in svobodo, je poudarila po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

"Gre za znak solidarnosti demokratičnega sveta z beloruskim ljudstvom. Je tudi jasen signal beloruskim oblastem, da svet ne bo dopuščal zlorab človekovih pravic in ne bo sprejel tega, kar se dogaja v Belorusiji," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Tatjana Homič.

"Če ne želite, da bi se Belorusija spremenila v gulag, podprite Beloruse," je še pozvala. Pri tem je v rokah držala fotografijo svoje sestre in seznam drugih oporečnikov, ki jih je zaprla oblast Aleksandra Lukašenka.

Kolesnikova, glasbenica in politična aktivistka, je bila ena osrednjih osebnosti protestov proti Lukašenku, ki so izbruhnili po volitvah avgusta lani. Septembra letos so jo obsodili na enajst let zapora.

V PS SE so jo označili za "enega od treh ženskih simbolov beloruske opozicije", ob Lukašenkovi predsedniški protikandidatki Svetlani Tihanovski in Veroniki Cepkalo. Obe sta sicer pobegnili iz Belorusije. Beloruske oblasti so hotele izgnati tudi Kolesnikovo, a je raztrgala svoj potni list. Trenutno prestaja 11-letno zaporno kazen.

Nagrado, poimenovano po nekdanjem češkem predsedniku v vrednosti 60.000 evrov, PS SE od leta 2013 podeljuje borcem za človekove pravice. Običajno jo podelijo med jesenskim zasedanjem PS-ja SE-ja.

Med nominiranci so bili letos tudi organizacija Novinarji brez meja in znan borec za človekove pravice iz Burundija Germain Rukuki.