Odprtja shoda se je udeležilo več kot 50.000 ljudi. Foto: EPA
Odprtja shoda se je udeležilo več kot 50.000 ljudi. Foto: EPA
Foruma se udeležujejo številne nevladne organizacije in zagovorniki različnih manjšin. Foto: EPA

Že v torek se je v amazonsko mesto Belem zgrnilo več kot 100.000 aktivistov, ki so prisostvovali odprtju foruma v ritmu sambe. Na kupu so se zbrali tako politiki kot socialisti, okoljevarstveniki, antiglobalisti, anarhisti, Indijanci, komunisti in celo pirati. 9. svetovni socialni forum so tokrat prvič organizirali v območju Amazonije. "Med finančno krizo je okolje tema, ki jo večina vlad zlahka odstrani s svoje agende," je dejal eden izmed udeležencev. "Mislim, da dejstvo, da socialni forum poteka tu v Belemu, obkroženem z deževnim gozdom, ohranja okoljevarstvene teme na dnevnem redu."

Kot že rečeno, svetovni socialni forum poteka več tisoč kilometrov od Davosa, kjer so se zbrali gospodarstveniki in politiki, ideološko pa so njegovi udeleženci na drugem planetu. "Tukaj sem zaradi Zemlje, zdravja in izobraževanja," je dejal neki Indijanec. Udeleženci letošnjega foruma so dejanejši kot kadar koli prej: menijo, da imajo spričo svetovne gospodarske krize legitimno pravico zahtevati alternativne modele razvoja.

Šest dni bodo udeleženci foruma, med njimi bo tudi pet predsednikov latinskoameriških držav, Brazilije, Bolivije, Ekvadorja, Venezuele in Paragvaja, razpravljali o socialno pravičnejšem svetu, pravicah domorodcev in večjih pričakovanjih glede ohranjanja okolja. "Zdaj je čas. Za radikalno spremembo," je dejal 28-letni Nemec, predstavnik Fundacije Rose Luxembourg.

Svetovni socialni forum so kot neposreden odgovor gospodarskemu sestanku v Evropi prvič organizirali leta 2001 na jugu Brazilije.

K. T.