Tairović naj bi bil zaprt v ameriškem vojaškem oporišču v Nemčiji. Foto: EPA
Tairović naj bi bil zaprt v ameriškem vojaškem oporišču v Nemčiji. Foto: EPA
Abu Grajb
Vesti o tajnih zaporih Cie so se začele pojavljati, potem ko so na dan prišla poročanja o nečloveškem ravnanju z zaporniki v iraškem zaporu Abu Grajb, ki je v rokah ameriške vojske. Foto: EPA
Pripadnika OVK-ja
Tairovića in Milenkovića so na Kosovu prijeli pripadniki OVK-ja, nato pa naj bi ju predali ameriški vojski. Foto: EPA

Srbski časopis Večernje novosti je objavil pričanje Srba Šefka Tairovića iz Niša, ki so ga vojaki Osvobodilne vojske Kosova prijeli 23. aprila 1999 na poti med Pečjo in Djakovico in ki naj bi to potrdil. Albanski vojaki so ga obkolili, prijeli in odpeljali. Najprej je bil zaprt nekje v Albaniji, po dveh dneh pa naj bi ga prepeljali s helikopterjem. Zatem je bil sedem dni in noči z zvezanimi rokami in zavezanimi očmi zaprt v neki kleti. Pozneje je ugotovil, da je bil zaprt v Albaniji.

V kleti naj bi k njemu vsak dan prišlo več ljudi, ki so govorili različne tuje jezike in ga zasliševali. Prevajalec naj bi bil Makedonec, ki je dobro govoril srbsko. Od njega naj bi zahtevali, da prizna, da je mučil Albance in da so jih pripadniki Vojske Jugoslavije zapirali in jih potem postrelili. Kot pravi, Tairović na taka vprašanja ni odgovarjal.

Udarci namesto hrane in vode
Zahteval naj bi, da ga odvežejo in mu prinesejo vodo in hrano, v glavnem pa je v odgovor dobil nove udarce. V sedmih dneh naj bi le dvakrat dobil malo vode in kruha. Osmo jutro pa so ga odpeljali z avtomobilom in ga vkrcali na letalo, kjer sta ga spremljala neki vojak in prevajalec, ki sta govorila angleško.

Prepeljan v Nemčijo
Naslednja dva tedna je Tairović preživel v Nemčiji. To naj bi mu povedal prevajalec iz Makedonije, ki naj bi mu potrdil, da je nekje poleg Frankfurta. Roke je imel ves čas zvezane in zavezane oči. Nikoli ni videl nikogar, čeprav so bili poleg njega ves čas tudi drugi ljudje. Dva tedna naj bi ga silili, da prizna svoja dejanja in naj tudi podpiše neko izjavo ter da bo za tem izpuščen. Pravi, da ni imel kaj priznati in da ni ničesar podpisal.

Nekega dne naj bi ga prestavili v celico, v kateri je bil zaprt tudi drug vojak Boban Milenković, doma iz Vranja, po 15 dneh na nemškem ozemlju pa so oba odpeljali do srbsko-madžarske meje, kjer sta prišla v roke pripadnikov Vojske Jugoslavije. Po vrnitvi v Niš je izgubil najmanj 15 kilogramov, imel vnete oči, bil je nerazpoložen, šele po nekaj dneh pa je staršem priznal, da je bil zaprt v Albaniji in Nemčiji. Milenković o svojem trpljenju za medije ni nikoli spregovoril.

Prvi je poročal Stern
O tem je prvi poročal nemški časopis Stern, ki je zapisal, da naj bi mreža tajnih zaporov obstajala že pred napadi Al Kaide na New York in Pentagon 11. septembra 2001. Kot so zapisali, sta usodo zapornikov brez pravic in zaščite izkusila tudi srbska vojaka, ki ju je zajel OVK. Zaprta naj bi bila v Mannheimu, v ameriškem vojaškem zaporu, ki je zgrajen na ruševinah nekdanjega koncentracijskega taborišča. V celicah, manjših od petih kvadratnih metrov, naj bi bila izpostavljena mučenju ameriških vojakov, pripadnikov 18. vojaško-policijske brigade.

M. R.