Protestniki na ulicah Bangkoka vztrajajo od 24. novembra, protesti pa postajajo vse bolj nasilni. Foto: Reuters
Protestniki na ulicah Bangkoka vztrajajo od 24. novembra, protesti pa postajajo vse bolj nasilni. Foto: Reuters

Po poročanju nekaterih medijev je policija proti demonstrantom uporabila solzivec, varnostne sile pa so popolnoma zaprle dostop do nekaterih vladnih poslopij. Protestniki želijo po več ministrstvih in vladnih uradih zavzeti še sedež vlade.

Zaradi nemirov, ki so konec tedna vzeli štiri življenja, so v tajski prestolnici zaprte nekatere šole in univerze, vodja protestnega gibanja Sutep Taugšuban pa je v nedeljo pozval vladne uslužbence, naj danes začnejo stavko. Protestniki, med katerimi je največ privržencev monarhije, prebivalcev juga države in pripadnikov srednjega razreda, zahtevajo odstop premierke Jingluk, mlajše sestre nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki po njihovem mnenju dejansko vodi vlado.

Premierka je v televizijskem nagovoru zavrnila zahteve demonstrantov in zatrdila, da ne bo odstopila. "Naredila bom vse, da osrečim ljudi. Ampak sem premierka in vse, kar naredim, mora biti v skladu z ustavo," je dejala. Poudarila je, da so pozivi opozicije o prenosu oblasti v neskladju z ustavo.

Jingluk je v četrtek protestnikom ponudila tudi pogajanja, a jo je njihov vodja zavrnil, češ da je njihov edini cilj konec Taksinovega režima na Tajskem.