Prestolonaslednik princ Maha Vadžiralongkorn med slovesnostjo v poklon svojemu očetu v Veliki palači. Foto: Reuters
Prestolonaslednik princ Maha Vadžiralongkorn med slovesnostjo v poklon svojemu očetu v Veliki palači. Foto: Reuters
Tajska
Trume Tajcev pred Veliko palačo, v kateri leži truplo ljubljenega kralja. Foto: Reuters
Tajska
Po objavi novice o kraljevi smrti se je močno povečala prodaja spominkov z njegovo podobo. Foto: Reuters

Po besedah tajskega premierja Prajuta Čanoče vlada sicer še ni določila datuma kraljeve upepelitve, namestnik premierja pa je sporočil, da je kronski princ zaprosil, da bi upepelitev potekala po enem letu žalovanja, kronanje pa bi sledilo zatem. Sam formalni postopek razglasitve kralja, ki vključuje poziv predsednika zakonodajnega telesa prestolonasledniku, da prevzame prestol, se sicer lahko zgodi kadar koli pred slovesnim kronanjem.

Do takrat je regent vodja kraljevega svetovalnega sveta, 96-letni nekdanji vojaški poveljnik in premier Prem Tinsulanonda. Kot poroča Reuters, je bil Prem obtožen sodelovanja v vojaškem udaru leta 2006, v katerem je bil odstranjen populistični premier Taksin Šinavatra.

Premier: Princ miri pred zaskrbljenostjo
Po sobotnem srečanju princa z regentom in premierjem je ta v televizijskem nagovoru dejal, da je princ pozval državljane, naj ne bodo zmedeni ali zaskrbljeni glede oblasti in nasledstva. "Dejal je, da so v tem času vsi žalostni, sam je žalosten, zato je treba počakati, da mine ta žalostni čas ... Ko bo minilo nekaj časa od verskih slovesnosti in pogreba, potem bo primeren čas za nadaljevanje," je prenesel prinčeve besede.

Tiskovni predstavnik vlade je sporočil, da želi premier zagotoviti državljanom, da vlada normalno opravlja vse svoje naloge in obveznosti, v skladu s tem se bo v torek sešel tudi ministrski kabinet.

V Bangkok se po kraljevi smrti še naprej zgrinjajo množice užaloščenih Tajcev, ki se želijo pokloniti edinemu kralju, ki so ga, vsaj velika večina, poznali. Budistični menihi bodo skupno 100 dni molili ob kraljevi krsti, ki so jo postavili v eno izmed dvoran v Veliki palači. Kot poroča Reuters, je v zraku čutiti otožnost in žalost, čeprav so znova odprli trgovine, kinematografe in delno tudi bare.

Poziv za prijavo žalitev kraljevine
Vodilni tajski operaterji so svoje uporabnike v nedeljo pozvali, naj prijavijo "neprimerno vsebino o kraljevi instituciji", kar je v skladu z vladnim zaostrenim preganjanjem vseh, ki bi žalili kraljevino. Po vojaškem udaru pred dvema letoma se je močno povišalo število obsodb zaradi žalitev kraljevine.

Vlada je sporočila, da so morali v prvih dveh dneh po smrti zagotoviti medicinsko pomoč številnim Tajcem, ki so se zaradi kraljeve smrti znašli v veliki stiski, tudi zdravstveni. Da bi jim pomagali, so odprli tudi posebno telefonsko linijo, kjer jim nudijo pomoč.

Po smrti kralja je vlada izdala tudi smernice za medije, v katerih je zapisala, da ne smejo prikazovati neprimernih scen, kot so zabava, ples ali nasilje, televizije pa morajo mesec dni program oddajati v črno-beli tehniki.

Prestolonaslednik daleč od očetovega ugleda
Kralj Bumibol, ki je državi vladal od leta 1946, je veljal za izjemno moralno avtoriteto in združevalno osebnost. Po njegovi smrti se številni Tajci bojijo prihodnosti. Potem ko je vojska z udarom leta 2014 prevzela oblast, je uvedla stroge zakone, ki puščajo le malo prostora za javno razpravo. V nasprotju z očetom kronski princ Vadžiralongkorn med Tajci ni tako v čislih. Poročil in ločil se je že trikrat, večino časa pa je živel zunaj Tajske, pogosto je bil v Nemčiji.