Napadalec si je za tarčo vzel policijsko postajo. Foto: Reuters
Napadalec si je za tarčo vzel policijsko postajo. Foto: Reuters
V zadnjih mesecih se samomorilski napadi v afganistanski prestolnici krepijo. Foto: Reuters

Samomorilski napadalec se je zgodaj popoldne po krajevnem času razstrelil pred policijsko postajo ob prometni cesti v Kabulu.

"Ta napad na afganistansko policijo kaže prezir, ki ga imajo talibani do vladavine prava v Afganistanu in do tistih, ki se vsakodnevno zavežejo varovanju Afganistancev," je povedal predstavnik Natovih sil v Afganistanu, brigadir general Wilson Shoffner.

"Talibani nimajo nobenega načrta za razvoj države. Napadati tiste, ki branijo rojake, ne prispeva k miru."
Eden najhujših, nikakor pa ne redkih napadov na afganistanske varnostne sile v zadnjih mesecih se je zgodil tik pred začetkom tretjega kroga pogajanj med Afganistanom, Pakistanom, Kitajsko in ZDA, ki naj bi privedla do neposrednih pogovorov med Kabulom in islamisti. Prav zato nekateri menijo, da je motiv zadnjih napadov destabilizacija poskusov mirovnih pogovorov, medtem ko spet drugi ugibajo, da skuša novi voditelj talibanov z napadi utrditi svoj položaj, poroča BBC.

"Čas ni na naši strani"
Prejšnji mesec je afganistanski predsednik Ashraf Ghani je opozoril, da če se pogajanja ne začnejo do aprila, se bo konflikt samo še okrepil, posledice pa bo čutila vsa regija. "Čas ni naš prijatelj. Vsi se dobro zavedamo, da bosta februar in marec ključna," je povedal.

Danes je sicer na obisku v Kabulu nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki s predstavniki tamkajšnjih oblasti razpravlja predvsem o begunski krizi.