Po napadu vojaki pregledujejo opustošenje pred konzulatom v Heratu. Foto: Reuters
Po napadu vojaki pregledujejo opustošenje pred konzulatom v Heratu. Foto: Reuters

Napad se je zgodil v jutranjih urah pred vhodnimi vrati v konzulat, kjer so talibani najprej začeli strelski spopad z varnostnimi silami, potem pa je odjeknila še bomba, podtaknjena pod tovornjak, ki je bil parkiran pred vrati. V bolnišnici v Heratu so potrdili, da so v napadu umrli dva policista in varnostnik, ranjenih pa je bilo 17 ljudi. Tiskovni predstavnik konzulata je sporočil, da so vsi člani osebja na varnem.

Po besedah policijskega načelnika Rahmatulaha Safija so bili zaposleni na konzulatu med spopadom med varnostnimi silami in talibani ujeti v poslopju.

Talibani: Američani, v tej državi niste nikjer varni!
Talibani so že potrdili odgovornost za napad. "Naš cilj je pokazati Američanom, da niso nikjer v tej državi varni," je dejal tiskovni predstavnik talibanov Kari Jusuf Ahmadi. Napad se je zgodil dva dni po 12. obletnici terorističnih napadov na newyorška dvojčka, ki so bili povod za ameriški napad na Afganistan. Pred natančno dvema letoma so talibani napadli ameriško veleposlaništvo in sedež Nata v središču Kabula. V napadu je umrlo devet ljudi.