Nekdanji liberijski predsednik ob odhodu iz države. Foto: AFP
Nekdanji liberijski predsednik ob odhodu iz države. Foto: AFP

Taylorja so iz Nigerije najprej prepeljali v Liberijo, od tam pa v sosednjo Sierro Leone, kjer ga čaka sojenje zaradi vojnih zločinov. Na letališču v liberijski prestolnici Monrovia so Taylorja pričakali pripadniki mirovnih enot ZN-a v Liberiji in ga iz letala pospremili do helikopterja, ki ga je prepeljal v Sierro Leone.

Izgnanstvo v luksuzni vili
Potem ko je bil Taylor leta 2003 prisiljen odstopiti, je zapustil Liberijo in odpotoval v Nigerijo, ki mu je ponudila zatočišče. Liberija je pred dvema tednoma od Nigerije zahtevala njegovo izročitev, vendar je iz svoje luksuzne vile na jugu Nigerije izginil 48 ur potem, ko je nigerijski predsednik Olesegun Obasanjo dovolil njegovo prijetje in izročitev Liberiji. Ujeli so ga na nigerijsko-kamerunski meji, ko je skušal pobegniti iz Nigerije.

Liberija je Nigerijo prosila, naj Taylorja izroči posebnemu sodišču ZN-a, ki v Sierri Leone odloča o njegovem sodelovanju s sierraleonskimi uporniki. Ti naj bi mu v zameno dali diamante, s katerimi je financiral spopad v Liberiji. Obtožnica ga bremeni 17 primerov zločinov proti človeštvu zaradi podpiranja upornikov v Sierri Leone.

Nigerija je izročitev dovolila 25. marca, vendar ni niti z besedo omenila sodišča v Sierri Leone. Prav tako ni omenila podrobnosti predaje nekdanjega predsednika. V torek pa je nepričakovano sporočila, da Taylorja ni več v svoji vili.