Britanski vojaki so bili izpuščeni takoj po tiskovni konferenci iranskega predsednika. Foto: Reuters
Britanski vojaki so bili izpuščeni takoj po tiskovni konferenci iranskega predsednika. Foto: Reuters
Mahmud Ahmadinedžad odlikuje vojake
Mahmud Ahmadinedžad je vojake, odgovorne za zajetje britanskih vojakov, tudi odlikoval. Foto: Reuters
Tony Blair
Britanski premier je odločitev iranskega voditelja pozdravil. Foto: EPA
Iran izpustil 15 Britancev

Na tiskovni konferenci je povedal, da je vojake osebno pomilostil, izpustili pa so jih po končani konferenci. Ponovil je, da so britanski vojaki vdrli v iranske vode, njihovo izpustitev pa je označil za darilo Veliki Britaniji. Na tiskovni konferenci je tudi odlikoval iranske vojake, ki so Britance zajeli.

Izpuščeni vojaki so trenutno pod nadzorom iranskega zunanjega ministrstva, britansko veleposlaništvo pa jih bo lahko sprejelo v četrtek, ko naj bi tudi poleteli iz Irana.

Drama z zajetimi Britanci se vleče že 12 dni. Teheran trdi, da je britanske vojake zajel v iranskih vodah, London pa temu nasprotuje in trdi, da je bil britanski čoln z mandatom misije ZN-a v iraških vodah in iskal morebitne tihotapce. Predtem je Iran od Velike Britanije zahteval, naj prizna, da so bili Britanci v iranskih vodah, kar pa se ni zgodilo.

"Britanska vlada ni bila niti toliko pogumna, da bi svojim ljudem povedala resnico in priznala, da je naredila napako," je še povedal Ahmadinedžad pred zbranimi novinarji.

Med zajetimi vojaki je bila tudi ženska, mati otroka, kar je s posebni sočutjem izpostavil tudi iranski predsednik. "Kako lahko opravičite pošiljanje matere proč od njenega doma, od njenih otrok? Zakaj na zahodu ne spoštujejo družinskih vrednot?" se je vprašal.

Pred izpustitvijo se je Ahmadinedžad z britanskimi vojaki tudi osebno sešel in se z vsakim posebej rokoval. Z nekaterimi je ob pomoči prevajalca izmenjal tudi nekaj besed. Tako naj bi enega izmed vojakov vprašal: "Kako si kaj? Si prišel na prisilni dopust?"

Blair in Bush pozdravljata izpustitev
Iz kabineta britanskega premierja Tonyja Blaira so sporočili, da pozdravljajo odločitev iranskega vodstva. Ob tem so dodali, da skušajo ugotoviti, kdaj in kje bodo britanski vojaki izpuščeni. Oglasil se je tudi kabinet ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je prav tako pozdravil novico.

Prestavili prikazovanje drame o Iraku
Zaradi pogajanj z iranskimi oblastmi je britanska televizija Channel 4 celo prestavila premierno prikazovanje televizijske drame z naslovom The Mark of Cain, ki bi jo morali začeti predvajati v četrtek, govorila pa naj bi o življenju britanskih vojakov v Iraku. Prikazovala naj bi tudi scene, v katerih britanski vojaki zlorabljajo zajete Iračane.

Televizija Channel 4 je sporočila, da razume zaskrbljenost sorodnikov zajetih vojakov, zato bo dramo prvič predvajala šele 17. maja. Ob tem pa so izrazili prepričanje, da predvajanje omenjene drame ne bi smelo vplivati na pogajanja, vendar pa ne želijo kakor koli prilivati olja na ogenj.

M.R.

Iran izpustil 15 Britancev