Srbski policisti so v televizijo prišli v torek malo pred polnočjo. Foto: EPA
Srbski policisti so v televizijo prišli v torek malo pred polnočjo. Foto: EPA
Miodrag Popov
Pomočnik odgovornega urednika napoveduje zahtevo po umiku sporne odločitve. Foto: EPA

Že sinoči je srbska policija pomagala odklopiti zemeljske oddajnike televizije BK, ki ji je RRA za 30 dni odvzel dovoljenje za delo, danes pa so predvajanje omenjene televizije ustavili tudi srbski kabelski operaterji. Sicer naj bi BK nemoteno oddajal signal prek dveh satelitov.

Razlog za odvzem dovoljenja naj bi bile številne kršitve zakona o radiodifuziji, ki naj bi jih televizija zagrešila med 20. in 25. aprilom.

Na spletni strani agencije je zapisano, da naj bi BK kršil zakon, ki mu nalaga profesionalnost in neodvisnost javnih medijev. Kršena naj bi bila tudi določila, ki medije obvezujejo, naj državljane obveščajo neodvisno in temeljito. S strani RRA-ja je bil BK o nespoštovanju zakonov o radiodifuziji obveščen že 1. septembra 2004, od tedaj pa naj ne bi naredil nič, da bi upošteval opozorilo.

Kojadinović obsoja odločitev
Potezo RRA-ja je za nedemokratično označil srbski kulturni minister Dragan Kojadinović, predstavniki BK-ja pa napovedujejo pritožbo. Kojadinović je dodal, da bo moral tisti, ki je izdal prepoved oddajanja stopiti v javnost, saj je bil po njegovem mnenju z odločitvijo o prepovedi oddajanja narejen korak v preteklost.

Srbski finančni minister Mladjan Dinkić je dejal, da je treba spoštovati zakone ne glede na to, na koga se nanašajo. Pri tem je pojasnil, da je RRA svojo odločitev sprejel povsem samostojno in brez vsakršnega vpliva vlade.

Pritožba ni možna
Predstavnik RRA-ja Aleksandar Vasić je dejal, da je agencija samostojno sprejela odločitev o prepovedi oddajanja BK-ju, poleg tega pa zavrnil napovedi pravnega zagovornika prizadete televizije Rajka Danilovića, ki je napovedoval pritožbo. Ta namreč v zakonu za radiodifuzijo ni predvidena. Poleg tega naj bi imela nad agencijo pristojnosti le srbska skupščina, ki je tudi njena ustanoviteljica, srbska vlada pa naj bi bila pri tem brez moči.

Ogorčenost srbskih novinarjev
Odločitev agencije pa so obsodila vsa strokovna novinarska združenja v Srbiji, ki so prepričana, da je bila sprejeta na podlagi izbirnega dojemanja zakona. V skupni izjavi so zapisali, da poteze RRA-ja predstavljajo grožnjo svobodi medijev in demokraciji v Srbiji. Prepričani so, da je agencija prekršila zakone in prekoračila svoja pooblastila.

Zahteva po reviziji dela agencije
Zaposleni na televiziji BK so napovedali, da bodo od srbske vlade in srbskega parlamenta zahtevali, naj pregledajo poslovanje RRA-ja. Namestnik odgovornega urednika televizije Miodrag Popov je dejal, da bodo zahtevali umik sramotnega določila, s katerim je bilo prekinjeno oddajanje njegove televizije.