Kosovski premier je zatrdil, da so suspendirali vse zahteve za obisk srbskih predstavnikov. Foto: EPA
Kosovski premier je zatrdil, da so suspendirali vse zahteve za obisk srbskih predstavnikov. Foto: EPA
Kosovski Srb
Srbi na Kosovu bijejo boj za ohranitev. Foto: EPA

Kosovski premier Hashim Thaci je o svoji odločitvi v pismu obvestil posebnega predstavnika EU-ja na Kosovu Petra Feitha in prvemu prihod prepovedal srbskemu ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću, čeprav namerava ta kljub prepovedi izpeljati obisk.

Po Thacijevih besedah se srbski predstavniki doslej niso "obnašali po pravilih in postopkih za obiske srbskih predstavnikov na Kosovu", zato bo prepoved veljala do nadaljnjega. V pismu je tudi zatrdil, da ne gre za ukrep, ki bi onemogočal svobodo gibanja, ampak predvsem v tem, da bi preprečili politične provokacije.

Kosovska policija je že dobila navodila, da vsakogar, ki bo prišel iz Srbije kot uradni predstavnik, ne glede na položaj, "primejo in izženejo". Odločitev Thacija je odziv na nedeljski obisk srbskega notranjega ministra Ivice Dačića v Gračanici, ki bi moral biti verske narave, a je Dačić obisk izkoristil za napoved, da je Srbija v skladu z resolucijo ZN-a 1244 pripravljena s "svojim osebjem" pomagati pri zaščiti samostanov in drugih zgodovinskih stavb.

Kosovski Srbi brez dodatka
Srbsko ustavno sodišče je medtem odločilo, da je treba finančna sredstva, imenovana kosovski dodatek, ki so jih iz Srbije dobivali kosovski Srbi, ukiniti.

Kot poroča Marta Razboršek, dopisnica RTV Slovenije iz Beograda, bo s tem 45.000 kosovskih Srbov, kolikor jih je omenjeni dodatek dobivalo, po novem odvisnih zgolj od zaslužka na Kosovu.

Kot je dejal srbski minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović, ta odločitev na srbski boj za ohranitev Kosova v mejah Srbije ne bo vplivala, življenjska raven Srbov, živečih na Kosovu, pa se bo zagotovo poslabšal.

Denar bodo namenili v razvoj gospodarstva
Kosovski dodatek so sicer v Srbiji močno okrnili že pred dvema letoma, zdaj pa je tamkajšnje ustavno sodišče presodilo, da ga je treba ukiniti. V srbski vladi so pojasnili, da se s tem proračun na Kosovo ne bo zmanjšal, da pa bo vlada namesto za dodatek posameznikom ta sredstva porabila za izboljšanje gospodarstva v srbskih delih Kosova in tako odpiranje novih virov zaslužka, še piše Razborškova.

Številnom kosovskih Srbom je t. i. kosovski dodatek predstavljal kar polovico mesečnega dohodka, tudi posojila, ki so jih najemali, so bila vezana prav na ta vir. Zato pričakujejo, da bo Srbija našla način, kako jim še naprej pomagati. Mogoče je namreč, da bo Kosovo zapustilo še več Srbov, z zmanjšanjem njihovega števila pa bo oslabel diplomatski položaj Srbije v prizadevanjih za ohranitev južne pokrajine.

Nova resolucija malo verjetna
Beograd želi v Generalni skupščini Združenih narodov doseči glasovanje o novi resoluciji, ki predvideva nova pogajanja o statusu najmlajše evropske države, vendar je zunanji minister Vuk Jeremić priznal, da gre skorajda za misijo nemogoče, saj države članice ZN-a po posvetovalnem mnenju Meddržavnega sodišča v Haagu o legalnosti kosovske neodvisnosti še bolj podpirajo njegovo neodvisnost.

Za srbski sever naj bi se vseeno našla rešitev, saj se v zadnjem času poleg možnosti delitve pojavljajo tudi predlogi o široki avtonomiji po zgledu Južne Tirolske, končuje Razborškova.