Pri barikadah okoli mesta Zvečevo so znova patruljirali tudi pripadniki slovenske vojske. Kfor zagotavlja, da bo izkoristil poblastila in odstranil vse cestne prepreke na Kosovu. Foto: Reuters
Pri barikadah okoli mesta Zvečevo so znova patruljirali tudi pripadniki slovenske vojske. Kfor zagotavlja, da bo izkoristil poblastila in odstranil vse cestne prepreke na Kosovu. Foto: Reuters
Kosovo
Na barikadah, ki so jih postavili v Zubinem Potoku, Rudarju in Zvečanu, so razmere pod nadzorom, tam pa se je zbralo nekaj sto ljudi. Foto: Reuters
Iskrenje na severu Kosova

Od nedelje zvečer sta znova odprta mejna prehoda Brnjak in Jarinje. Srbski mediji poročajo, da so portugalski pripadniki Natovih sil na Kosovu Kfor okoli 5. ure zjutraj odstranili eno izmed barikad iz gramoza, ki so jo kosovski Srbi postavili blizu vasi Zupče na cesti, ki vodi iz Kosovske Mitrovice v Ribariće, kjer ni bilo ljudi. Predstavnik Nata Hans Wichter je povedal, da so odstranili tri blokade iz gramoza, ostalo pa je še vsaj pet barikad na dveh cestah, ki vodita proti meji s Srbijo.

Srbi so se medtem začeli zbirati na glavni barikadi, po poročanju srbske tiskovne agencije Beta ob njej stojita oklepno in terensko vozilo Kforja, zatrdili pa so, da bodo na barikadah vztrajali do konca pogovorov srbskih predstavnikov s Kforjem. Razmere na barikadah, ki so jih postavili v Zubinem Potoku, Rudarju in Zvečanu, so mirne, na njih pa je nekaj sto ljudi.

Mejna prehoda odprta pod nadzorom sil Kforja
V nedeljo zvečer so po petih dneh za promet znova odprli mejna prehoda Brnjak in Jarinje na meji med Srbijo in Kosovom. Mejna prehoda sta odprta le deloma, saj okrepljene enote Kforja prehod še vedno dovolijo le osebnim vozilom in avtobusom, ne pa tudi tovornjakom s srbskim blagom, vendar pa s severa Kosova že poročajo o normalizaciji oskrbe z življenjskimi potrebščinami. V nedeljo so namreč poročali, da jim je začelo zmanjkovati hrane in vode ter bencina, primanjkovati pa je začelo tudi zdravstvenega materiala.

Kosovo je julija uvedlo prepoved uvoza blaga iz Srbije, zaradi nespoštovanja prepovedi pa je Priština prejšnji ponedeljek skušala zasesti omenjena mejna prehoda. Kosovske oblasti so se brez posveta z misijo Evropske unije na Kosovu Eulex, Kforjem in tamkajšnjimi Srbi odločile za razporeditev posebnih enot kosovske policije na mejnih prehodih Brnjak in Jarine, kar je povzročilo napetosti in pri tamkajšnjih Srbih spodbudilo postavitev barikad.

Po pogajanjih brez izjav in izidov
Vodja srbske pogajalske skupine v dialogu s Prištino Borko Stefanović je povedal, da se je za delno odprtje prehodov po telefonu dogovoril s poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem, a je ob tem poudaril, da gre le za začasno rešitev in da bo Srbija vztrajala pri vrnitvi na prejšnje stanje na mejnih prehodih, kar bi samodejno privedlo do umika barikad. Stefanović in srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović sta se sešla tudi s predstavniki Srbov na severu Kosova, potem ko sta se vrnila na sever Kosova.

Na sedežu občine Raška sta se Stefanović in Bogdanović ob 16. uri sestala s posrednikom Evropske unije Robertom Cooperjem, da bi proučili možnosti za obnovitev dialoga med Srbijo in Kosovom. Večurni pogovori očinot niso dali kakšnih otipljivih izidov, saj se je trojica razšla brez izjav za javnost.

Beograd: Pomoč v hrani in zdravilih
Srbska vlada je medtem na sever Kosova napotila 75 ton blagovnih rezerv. Sladkor, olje, moka in mleko v prahu naj bi Srbom dostavili v torek. Skupaj z osnovnimi živili bodo oblasti poslale še nove zaloge zdravil bolnišnici v Mitrovici in ambulantam na severu Kosova.

Zasedala je tudi kosovska vlada Hashima Thacija, ki je na njej zatrdil: "Varnostne sile so v stanju popolne pripravljenosti." Vlada je policiji in ostalim varnostnim službam naročila, da morajo vzpostaviti "državno suverenost in notranji red v celotni Republiki Kosovo", pri čemer morajo svoje delovanje koordinirati z vlado in Kforjem.

Iskrenje na severu Kosova