Protestniki že od novembra zahtevajo odstop nekaterih vodilnih politikov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Protestniki že od novembra zahtevajo odstop nekaterih vodilnih politikov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Članek v Economistu. Foto: MMC RTV SLO
Stanje v Sloveniji je ocenil tudi ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli. Foto: MMC RTV SLO /Kaja Sajovic
'Zombiji' na vstaji 11. januarja. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
SDS pogosto izpostavlja pojavljanje komunističnih in socialističnih simbolov na protestih. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Economist navaja izjavo Dela s 15. januarja, da je slovenska vlada "klinično mrtva" in da je vprašanje le, koliko časa lahko živi v takem stanju.
Čeprav se premier Janez Janša oblasti še kar oklepa in zavrača odstop, pa politični analitik Tomaž Šaunik meni, da bo "tako ali drugače padel". Šaunik je za Al Jazeera Balkans še ocenil, da je 90 odstotkov možnosti za padec vlade, ob tem pa dopušča možnost celo, da bi se del protestnikov sestavil v neko manjšo stranko, ki bi nato lahko kandidirala na predčasnih volitvah.

In če so tuji mediji ob začetku proteste še napačno postavljali v kontekst vseevropskih protestov zaradi varčevalnih ukrepov, pa zdaj ne morejo več prek povezave s poročilom protikorupcijske komisije, ki je proteste proti vsesplošni korupciji v slovenski politiki le še razplamtela. 11. januarja se je tako na ulice v Ljubljani podalo skoraj 10.000 protestnikov, kar, tako Economist, je velika številka za dvomilijonsko državo.

SDS vrgel rokavico
Britanski tednik še navaja, da so trije Janševi koalicijski partnerji premierja že pozvali k odstopu, a da SDS za vse obtožbe krivi zaroto opozicije in izziva svoje nasprotnike, naj povlečejo naslednjo potezo. Da "ni kriminalec" vztraja tudi ljubljanski župan in donedavni vodja opozicije Zoran Janković, a v nasprotju z Janšo se Jankoviću in Pozitivni Sloveniji podpora naglo tali, zato Economist ocenjuje, da ni velike verjetnosti, da bi PS lahko sestavil novo koalicijo.

Mussomeli o razmerah v Sloveniji
Čeprav mu je nekdanji diplomat Peter Toš pred dnevi očital preveliko vpletanje v slovensko politiko, se je znova oglasil ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli. Kontroverzni diplomat je v intervjujih za Dnevnik in Večer opozoril, da je trenutno zelo težko reči, ali bi morala premier Janez Janša in župan Ljubljane Zoran Janković odstopiti. Vsaka poteza bi imela namreč pozitivne in negativne plati. "Zelo jasno in pazljivo se morata osredotočiti na to, kaj je v danem trenutku najboljše za državo. Če bosta imela pred očmi ta razmislek, potem bosta prišla do pravih sklepov. Nekateri sicer pravijo, da je situacija enostavna, sam pa mislim, da je precej zapletena," je dejal Mussomeli. Opozoril je še, da "v Sloveniji vsak pozna vsakega in vsak ima s kom zgodovino", tako da skoraj ni človeka, za katerega ne bi obstajal prav noben dvom, da deluje politično, "pa naj govorimo o protikorupcijski komisiji, varuhu človekovih pravic ali kakšni drugi neodvisni instituciji".


Vsa ta politična drama poteka sredi vse slabšega gospodarskega stanja države in visoke nezaposlenosti ter ugibanj, ali bo Slovenija kmalu potrebovala pomoč Evropske unije. Izobraženi Slovenci, večinoma mladi, prihodnosti ne vidijo več doma. Delov novinar Boštjan Videmšek ocenjuje, da je Slovence iz svojega "zapredka" zdramil občutek, da je država postala "mala Rusija, brez naravnih virov, a z oligarhi".

Kriza stane
Analitiki menijo, da bo vse večja politična kriza v Sloveniji državo drago stala. Obrestne mere so v zadnjih dneh zrasle, javni dolg se veča, gospodarstvo pa naj bi se skrčilo še za 1,6 odstotka. ''Slovenske družbe so med najbolj zadolženimi v Evropi. Krvavo potrebujejo svež kapital, kar pa se ne bo zgodilo, če se bo ta negotovost nadaljevala," je za Anso ocenil ekonomist in nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Je pa predsednik Borut Pahor v intervjuju za Financial Times zagotovil, da "kljub vsemu Slovenija ne bo potrebovala pomoči EU-ja".

Spopad komentatorjev
Morda bolj zanimivo kot brati tovrstne članke, ki so vseeno premalo analitični in bolj ali manj zgolj povzemajo poročanja slovenskih medijev ter ocene slovenskih strokovnjakov, je preleteti komentarje pod temi članki. Zdi se namreč, da so slovenski komentatorji in forumaši svoj spopad zgolj preselili v tuje publikacije.

Tako denimo "Findus" pod člankom v Washington Postu piše o tem, kako so vse obtožbe proti Janši laž, kako naj časnik zgodbo raje "preveri pri Mussomeliju, preden objavlja informacije, ki vam jih filajo slovenski mediji" in kako ne gre verjeti "novinarju (Ali H. Žerdin, op. a.), ki ga je vzgojil in plačal nekdanji komunistični režim z metodami, ki se jih ne bi sramoval niti Stalin". In še: "Premier je še edina oseba, ki se bori proti korupciji, krajam in manipulaciji, njegova vlada pa je sprejela zakonodajo, ki bo vsak čas razkrila, kdo je za velikimi postopki, ki so pripeljali državo v krizo. /.../ Zapomnite si, premier je resnično poštena oseba. Napadajo ga že vse od leta 1988 samo zato, ker razkriva sumljive posle leve politike."

Drugi komentatorji pa: "Findus je premierov tiskovni predstavnik, ne verjemite mu."

Take in podobne debate potekajo tudi pod drugimi članki. Nekateri podajajo teorije zarote, da Janše ne odstavijo zato, ker je še v času, ko je bil obrambni minister, zbral obveščevalne podatke o drugih političnih figurah, spet drugi menijo, da "so itak vsi skorumpirani", tretji pa vztrajajo, da je aktualna vlada vse težave preprosto podedovala od Pahorjeve.