Topolanek naj bi vlado sestavil v treh tednih Foto: EPA
Topolanek naj bi vlado sestavil v treh tednih Foto: EPA
Jiri Paroubek
Dosedanji premier je pripravljen podpreti manjšinsko vlado, a ima za to svoje zahteve. Foto: EPA

Mandat mu je pričakovano podelil predsednik Vaclav Klaus, potem ko je dosedanji premier Jiri Paroubek podal že v torek napovedani odstop. Z njim je čakal na potrditev novega predsednika parlamenta, ki je bil potrjen v ponedeljek. Tako je bila končana politična kriza, ki se je začela po parlamentarnih volitvah pred dvema mesecema.

Topolanek je napovedal, da se bo o sestavi vlade pogovarjal le z demokratičnimi strankami, pogajanja pa naj bi končal v treh tednih.

Politična kriza na Češkem se je začela po parlamentarnih volitvah pred dvema mesecema, ko sta oba politična bloka strank osvojila enako število poslancev v parlamentu. Manjšinsko vlado bo sestavil konservativni blok, kjer so Topolankovi demokrati, Ljudska stranka in Zeleni, podporo pa ji bodo nudili tudi Paroubkovi socialdemokrati ob pogoju, da se čez dve do tri leta razpiše predčasne volitve.

Paroubek za podporo tudi zahteva občutne koncesije pri vprašanjih zaposlovanja in vladnega programa. Glavni predmet pogajanj je tudi udeležba Češke pri gradnji ameriškega protiraketnega ščita in usoda ustavne pogodbe EU-ja, ki jo Topolanek označuje kot "kup sranja".

Češka ustava kot pogoj za oblikovanje nove vlade določa predhodno imenovanje predsednika parlamenta, ki je v ponedeljek postal socialdemokrat Miloslav Vlček. Ob nezaupnici vladi v parlamentu predsednik znova imenuje mandatarja, v tretjem poskusu pa ga lahko imenuje predsednik parlamenta, vendar je Vlček v tem primeru napovedal odstop. Mesec dni po imenovanju mandatarja bo parlament glasovati o zaupnici njegovi vladi.