Protestniki so se zbrali pred Belo hišo, kjer ob nejasnostih glede ruske vpletenosti v volitve zahtevajo preiskavo najstarejšega Trumpovega sina. Foto: Reuters
Protestniki so se zbrali pred Belo hišo, kjer ob nejasnostih glede ruske vpletenosti v volitve zahtevajo preiskavo najstarejšega Trumpovega sina. Foto: Reuters
Rob Goldstone
Publicist Rob Goldstone, ki je v elektronski pošti Donaldu Trumpu mlajšemu obljubljal sestanek z odvetnico, ki ima negativne informacije o Clintonovi, kar naj bi bil dokaz podpore ruske vlade Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Dimitrij Peskov
Uradni govorec Kremlja Dimitrij Peskov je obtožbe o sodelovanju med Trumpovo kampanjo in Moskvo označil za dolgo trajajočo televizijsko nadaljevanko. "Resnično je videti kot dolgo trajajoča nadaljevanka, ki lahko tekmuje z najbolj uspešnimi televizijskimi nadaljevankami, ki jih trenutno predvajajo v ZDA," je pojasnil Peskov. Foto: EPA
Trump mlajši: sestanek z rusko odvetnico nepomemben

Predsednik Donald Trump pa se ob preiskavi domnevnega ruskega vmešavanja v ameriške volitve zdaj spopada še z uporabniki uporabniki Twitterja, ki ga tožijo, ker jim je zaradi kritik blokiral uporabniške račune.

Donald Trump mlajši je v torek na televiziji Fox News pojasnjeval srečanje z rusko pravnico, za katero mu je Rob Goldstone obljubljal, da ima informacije o predsedniški protikandidatki Hillary Clinton. Dejal je, da očetu ni povedal za srečanje, ker je odvetnica želela govoriti le o posvojitvah.

Goldstone je v elektronski pošti rzložil tudi, da ruski vladi pri pomoči Trumpu na volitvah pomagata pevec Emin Agalarov in njegov oče Aras Agalarov, s katerima je Trump sodeloval leta 2013 na prireditvi Miss Universe v Moskvi.

"Po razmisleku bi najbrž deloval drugače," je v televizijskem nastopu povedal Donald mlajši in dodal, da je to jemal kot raziskavo opozicije.

Trump: Gre za lov na čarovnice
Predsednik Donald Trump je po tiskovni predstavnici Bele hiše Sarah Huckabee Sanders svojega sina pohvalil kot osebo, vredno zaupanja, in pozdravil transparentnost zaradi objave elektronske pošte. Kasneje pa je Trump na Twitterju zapisal, da gre pri vsej zadevi za "največji lov na čarovnice v politični zgodovini. Žalostno".

Peskov: Ničesar nimamo s to zgodbo
Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je še enkrat zanikal povezave med Kremljem in Arasom Agalarovim. Zanikal pa je tudi povezave s pravnico. "Povedali smo že, da nimamo ničesar s to zgodbo," je poudaril Peskov. "Nikoli nismo bili v stiku s to odvetnico, zato nismo vpleteni in nimamo ničesar za povedati. Niti najmanj ni povezana z nami," je še izpostavil. Kremelj je sicer povezave zanikal že v ponedeljek.

Univerza Columbia toži Trumpa
Medtem je univerza Columbia v imenu sedmih uporabnikov Twitterja, ki jim je predsednik ZDA blokiral dostop do svojih uporabniških računov, vložila tožbo na zveznem sodišču.

Inštitut za prvi amandma pri newyorški univerzi trdi, da je Trump z blokado kršil ustavo, saj uporabnikom onemogoča dostop do javnega foruma. Trump je uporabnike blokiral, ker so ga kritizirali. Tožba trdi, da jim je s tem preprečil sodelovanje v političnem dialogu in kršil pravico do svobode govora.

Poleg Trumpa sicer tožijo tudi tiskovnega predstavnika Bele hiše Seana Spicerja ter direktorja za družbene medije v Beli hiši Daniela Scavina.

Trump je Twitter spremenil v orodje za komunikacijo z javnostjo, ki je postalo pomembnejše od uradnih novinarskih konferenc Bele hiše ali izjav vladnih predstavnikov. Kot je dejal izvršni direktor Inštituta za prvi amandma univerze Columbia Jameel Jaffer, je Trumpova stran na Twitterju postala pomemben vir novic in informacij ter pomemben forum za izražanje mnenj.

Ponovno srečanje ameriških in ruskih predstavnikov
Medtem je tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Heather Nauert napovedala, da se bosta ameriški predstavnik zunanjega ministrstva za politične zadeve Thomas Shannon in namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov prihodnji teden sestala v Washingtonu.

Rusija je sestanek med visokima predstavnikoma prejšnji mesec preklicala, saj so ZDA takrat 38 oseb in organizacij dodale na seznam sankcij proti Rusiji zaradi dogodkov v Ukrajini.

Romunija kupuje ameriški raketni sistem
Ob robu dogajanja je ameriško zunanje ministrstvo odobrilo prodajo raketnega sistema Patriot Romuniji. Posel s sistemom za zračno obrambo je vreden 3,4 milijarde evrov (3,9 milijarde dolarjev). Kongres ima 30 dni časa, da vloži ugovor, sicer bodo posel izvedli.

Romunija je raketni sistem uporabila za okrepitev svoje obrambe ter odvračanje groženj iz okolice. "Prodaja bo povečala obrambne sposobnosti romunske vojske ter ščitila zaveznice Nata, ki pogosto delujejo na njenem območju," so še sporočili iz ameriškega ministrstva.

Raketni sistem Patriot je sistem za zračno obrambo, namenjen prestrezanju taktičnih balističnih izstrelkov, manevrirnih izstrelkov in letal.

Trump mlajši: sestanek z rusko odvetnico nepomemben