Britanska premierka je bila prva tuja voditeljica, ki jo je Trump sprejel v Beli hiši po prevzemu položaja januarja letos. Foto: EPA
Britanska premierka je bila prva tuja voditeljica, ki jo je Trump sprejel v Beli hiši po prevzemu položaja januarja letos. Foto: EPA
Donald Trump
Ni jasno, kdaj bo ameriški predsednik odšel na obisk v Veliko Britanijo. Foto: Reuters

Britanski časnik poroča, da je Trump britanski premierki v telefonskem pogovoru dejal, da ne namerava priti na obisk, če bodo proti njemu potekali množični protesti. Po informacijah, ki jih je časnik pridobil od enega od svetovalcev britanske premierke, naj bi se voditelja o obisku pogovarjala enkrat v zadnjih tednih, Mayevo pa naj bi Trumpove besede zelo presenetile. Kot navaja Guardian, bi bilo to lahko razlog, zakaj se zadnje čase nič ne govori o obisku.

Danes je Mayeva po poročanju Reutersa dejala, da ni nobenih sprememb glede Trumpovega obiska na Otoku. "Ne bomo komentirali špekulacij o vsebini zasebnih pogovorov. Kraljica je povabila predsednika Trumpa in glede tega ni nobenih sprememb," je dejala tiskovna predstavnika premierkinega urada.

Britanska premierka je ameriškega predsednika povabila na obisk sedem dni po njegovi inavguraciji, sama pa je bila prva tuja voditeljica, ki je Trumpa obiskala v Beli hiši. Kot je takrat dejala, je britanska kraljica Trumpa z ženo Melanio povabila na državniški obisk v letošnjem letu, ameriški predsednik pa je povabilo sprejel. Točnega datuma niso sporočili, britanski mediji pa so poročali, da je načrtovan za oktober.

Nedavno je Trump za novega veleposlanika v Veliki Britaniji izbral Woodyja Johnsona, republikanskega donatorja in lastnika New York Jetsov, a ga še ni formalno imenoval. Zdajšnji veleposlanik, poklicni diplomat Lewis Lukens, se je pretekli teden sporekel s Trumpom glede londonskega župana Sadiqa Khana. Lukens je Khana pohvalil za njegov odziv po napadih v Londonu pretekli teden, Trump pa je nekaj dni predtem Khana ostro kritiziral glede njegovega odziva, potem ko je napačno razumel županove besede državljanom, ko je dejal, naj se ne prestrašijo povečanega števila oboroženih policistov na londonskih ulicah.

V Khanovem uradu so opozorili na Trumpovo napako, Trump pa je v odgovoru župana obtožil, da je podal "patetičen izgovor". Kot navaja Guardian, naj bi Khan pozval britansko vlado, naj odpove vabilo za Trumpa.