Zdravstveni delavci med pandemijo covida-19. Foto: EPA
Zdravstveni delavci med pandemijo covida-19. Foto: EPA

Britanski časnik The Observer je razkril, da imajo tuji zdravstveni delavci precej drugačne pogodbe o zaposlitvi kot njihovi domači kolegi. Če želijo namreč delovno mesto zapustiti pred iztekom pogodbe, morajo plačati zajeten račun stroškov. To velja tudi v primerih ustrahovanja, diskriminacije, slabega zdravstvenega stanja ali nujnih družinskih zadev.

Tuji zdravstveni delavci imajo klavzulo o odplačilu stroškov. Tovrstne klavzule običajno trajajo tri leta in lahko zajemajo vse – od vozovnice za letalo in vizumov do nastanitve in usposabljanja. V Združenem kraljestvu so razširjene tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Protest zdravstvenih delavcev med pandemijo:
Protest zdravstvenih delavcev med pandemijo: "Delavci NHS-a so tukaj večno, ne samo med zaprtjem". Foto: EPA

The Observer predstavlja zgodbo Laure Sanchez (ime je izmišljeno) s Filipinov, ki je na Facebooku naletela na oglas za delo medicinske sestre v Združenem kraljestvu. Ker je izpolnjevala vse pogoje, se je prijavila na razpis. Predstavniki NHS-a na v jugovzhodni Aziji so organizirali intervju za delovno mesto in že čez nekaj ur je imela službo na Otoku.

V začetku njenega dela medicinske sestre v Združenem kraljestvu je vse potekalo običajno: delo je bilo težko, a zaslužek dober. Aprila 2020 se je vse spremenilo, ko je med 13-urnimi izmenami na intenzivnem oddelku zbolela za covidom-19. Pozneje je imela težave z utrujenostjo, dihanjem, tesnobnostjo in paničnimi napadi. "Strah me je bilo zaradi številnih smrti. Tudi številne medicinske sestre, ki so delale za NHS, so umrle," je povedala za The Observer.

6000 funtov za predčasno prekinitev pogodbe

Septembra 2020, leto dni po prihodu na Otok, se je odločila delo pustiti in vrniti domov. Vendar so ji pojasnili, da to ni tako preprosto. Imela je namreč sklenjeno dvoletno pogodbo o zaposlitvi. Ob predčasni prekinitvi bi morala plačati 6000 funtov (7200 evrov) stroškov.

"To se mi ne zdi pravično. Delali smo zelo trdo. Po enem letu ne bi smeli zahtevati nobenega vračila, še posebej, ker sem med delom zbolela," je Sanchez povedala za Observer. S pomočjo sindikatov ji je uspelo doseči, da ji ni treba plačati teh stroškov, vendar pod pogojem, da ne sme več delati v Združenem kraljestvu. Vsaj dokler ne poplača stroškov.

V času pandemije zaposlili 12.000 delavcev iz Indije in Filipinov

Njena zgodba ni osamljena. V Združenem kraljestvu je skupno registriranih več kot 125.000 tujih medicinskih sester oz. zdravstvenih tehnikov. Med septembrom 2020 in septembrom 2021, torej v času zdravstvene krize zaradi pandemije covida-19, so zaposlili več kot 7000 delavcev iz Indije in 5000 s Filipinov, kažejo podatki Sveta za medicinske sestre in babištva. Število se bo verjetno se povečevala, saj se je britanska vlada zavezala, da bodo do leta 2025 v britanski krovni zdravstveni organizaciji (NHS) zaposlili še dodatnih 50.000 zdravstvenih tehnikov.