Joma obljublja, da bo državo popeljal iz krize. Foto: Reuters
Joma obljublja, da bo državo popeljal iz krize. Foto: Reuters

Za novo vlado je glasovalo 149 poslancev, 20 jih je bilo proti, 24 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Nova začasna vlada bo nadomestila vlado pod vodstvom islamistične stranke Enahda, ki je zaradi politične krize lani odstopila.

Joma, ki je v nedeljo sporočil, da mu je uspelo oblikovati začasno vlado, se je pred glasovanjem v parlamentu kar 12 ur branil obtožb, da njegovo ministrsko ekipo sestavljajo člani režima pred tremi leti strmoglavljenega dolgoletnega predsednika Zina el Abidina ben Alija. Na očitke je odgovoril, da je ministre izbiral na podlagi njihovih kompetenc in integritete, ob tem pa je obljubil, da bo vse obtožbe tudi preiskal.

Vlada naj bi državo popeljala iz krize
Glavna naloga nove vlade, ki naj bi državo vodila do parlamentarnih in predsedniških volitev - te so napovedane za konec letošnjega leta -, bo končanje politične krize. Ta je državo zajela po padcu Alijevega režima, ko so se pojavila nasprotja med največjo tunizijsko stranko Enahda in sekularno opozicijo, lani pa se je z umorom dveh opozicijskih poslancev še poglobila.