Turčija želi raketni sistem patriot postaviti ob meji s Sirijo. Foto: EPA
Turčija želi raketni sistem patriot postaviti ob meji s Sirijo. Foto: EPA

Rakete patriot bi bile sposobne sestreliti letala tudi do 160 kilometrov daleč. Predstavnik zunanjega ministrstva, ki ne želi biti imenovan, ker ministrstvo prepoveduje pogovore z mediji, je dejal, da bo Turčija za rakete zaprosila nemudoma, poroča portal rt.com.

Možnost uveljavitve prepovedi letenja nad Sirijo, kar bi nasprotnike sirskih oblasti zaščitilo pred napadi vladnih letal, je že nekaj časa na mizi, čeprav Nato ni naklonjen poseganju v konflikt brez mandata Varnostnega sveta ZN-a. Načrti za postavitev raket so bili zadržani zaradi ameriških predsedniških volitev, je dejal vir na turškem ministrstvu.

Napetosti med Sirijo in Turčijo so se stopnjevale oktobra, ko je nekaj granat iz Sirije pristalo v turškem obmejnem mestu Akcakale in ubilo pet civilistov. Turčija je na to odgovorila s svojimi napadi, v katerih je umrlo najmanj 10 sirskih vojakov.

Turčija je za namestitev raketnega sistema patriot zaprosila že v prvi in drugi iraški vojni, v obeh primerih pa je rakete namestila Nizozemska, poroča rt.com. Gre sicer za raketni sistem, namenjen preprečevajnju napadov z balističnimi in drugimi raketami ter letali.