Mamilo uživajo tudi borci v Siriji, ki jih ohranja budne in polne energije dalj časa. Foto: Reuters
Mamilo uživajo tudi borci v Siriji, ki jih ohranja budne in polne energije dalj časa. Foto: Reuters


Tovor z mamili, težek nekaj manj kot dve toni, so turški kriminalisti zaplenili v usklajeni akciji v regiji Hataj, na meji s Sirijo. Zaradi suma tihotapljenja prepovedanih mamil so aretirali Sirca in dva Turka.

Kaptagon je sintetično poživilo, narejeno na osnovi amfetamin fenetilena in je izredno priljubljeno mamilo na Bližnjem vzhodu, proizvajajo pa ga ravno v Siriji. Po nekaterih ocenah naj bi bil ključni del vojne v Siriji, saj naj bi šli dobički od njegove prodaje v žep različnim frakcijam v Siriji. Mamilo uživajo tudi borci v Siriji, ki jih ohranja budne in polne energije dalj časa, piše agencija AFP.

Največji trg Savdska Arabija
Omenjeno mamilo je še posebej priljubljeno v Savdski Arabiji, kjer so pristojne oblasti že zasegle večje količine kaptagona. Zadnje večje odkritje je bilo 7,3 milijona tablet kaptagona, ki so ga odkrili skritega v 1.300 filtrih za olje. Še dodatnih 3,6 milijona tablet so zasegli v skladišču.

Oblasti v Libanonu so ta mesec zaradi tihotapljenja mamil ovadile savdskega princa in še devet drugih, saj so na njegovem zasebnem letalu na letališču v Bejrutu zasegli dve toni tablet kaptagona in tudi kokain.