Erdogan je na carigrajskem letališču nagovoril zbrano množico. Foto: Reuters
Erdogan je na carigrajskem letališču nagovoril zbrano množico. Foto: Reuters
Zgodnja jutranja ura ni ustavila Turkov, da ne bi prišli na letališče in toplo pozdravili premierja. Foto: EPA
Erdogana pričakali kot junaka

Spomnimo: turški premier se je jezno odzval, potem ko mu ni bilo dovoljeno, da bi odgovoril izraelskemu premierju Šimonu Peresu glede nedavne izraelske ofenzive v Gazi. Jezno je vstal in dejal, da se ne bo več udeležil Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, če mu ni dovoljeno govoriti. Ob tem je tudi opomnil, da bi se moral Peres do njega obnašati bolj spoštljivo.

"Samo to vem, da moram braniti čast Turčije in turškega ljudstva," je dejal Erdogan. "Nisem vodja plemena. Sem premier Turčije."

Navdušena množica na letališču
Ob prihodu v Carigrad ga je kljub zgodnji uri pričakala velika množica ljudi, ki mu je želela izreči podporo. Turki so z jezo opazovali 22-dnevno izraelsko operacijo v Gazi, zato so zdaj toplo pozdravili Erdoganovo potezo v Davosu. "V Davosu je ves svet videl nekaj, kar se ni zgodilo že nekaj let. To je pokazalo moč Turčije. Pokazalo je ponosno držo Turkov v Evropi in svetu," je dejal eden izmed udeležencev sprejema.

Erdogan je v nagovoru zbrani množici dejal: "Naše težke besede niso uperjene zoper prebivalce Izraela, niso uperjene zoper Jude, temveč so uperjeno neposredno zoper izraelsko vlado."

Razlog za odhod Erdogana iz Davosa je bilo žgoče prerekanje s Peresom, ki mu je turški premier očital, da v Gazi pobijajo ljudi, na kar mu je izraelski predsednik z glasnim tonom odvrnil, da bi se tudi sam verjetno odzval podobno, če bi na Carigrad priletele rakete. Erdogan je želel odgovoriti, a ga je moderator prekinil, češ da so prekoračili čas za razpravo. To ga je povsem "razkurilo" in moderatorja je obtožil, da je izraelskemu predsedniku namenil enkrat več časa kot njemu. Erdogan je dejal, da je Peres govoril tako glasno zato, da bi prikril krivdo, ob tem pa dodal, da je v Gazi umrlo veliko ljudi in da se mu zdi žalostno, da bi kdor koli ploskal Peresu za njegovo obrambo izraelskih potez.

Turški premier je še dejal, da spoštuje Peresa, toda, kar govori, ni resnično. Turčija je sicer ena izmed redkih muslimanskih držav, ki posluje z Izraelom, a so se odnosi v zadnjih sedmih letih po prihodu desnosredinske stranke AK na oblast precej ohladili.

K. T.

Erdogana pričakali kot junaka