Naglavne rute so v Turčiji znak islamizacije posvetne države. Foto: EPA
Naglavne rute so v Turčiji znak islamizacije posvetne države. Foto: EPA
Protest Turkinj
Ker se nočejo odpovedati svojim naglavnim rutam, je bilo številnim Turkinjam do zdaj onemogočeno univerzitetno izobraževanje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Odprava prepovedi nošenja rut

Turški parlament je sprejel sporne spremembe ustave, ki omogočajo delno odpravo prepovedi nošenja islamskih rut na univerzah.

Parlament je spremembe sprejel s prepričljivo večino po dolgotrajni in čustveni razpravi. Vlada se je zavzemala za spremembo ustave, ker prepoved nošenja naglavnih rut številnim ženskam - rute jih nosita približno dve tretjini - onemogoča izobraževanje. Nasprotniki omiljenja prepovedi nošenja rut - med njimi so tudi vojaški generali in akademiki - pa se bojijo, da je to le prvi korak k islamizaciji sicer strogo sekularne države.

Parlament je s 403 glasovi za in 107 glasovi proti potrdil prvi amandma, ki pravi, da imajo vsi pravico do enakega obravnavanja s strani državnih institucij. Tudi drugi amandma, ki zagotavlja, da "nihče ne more biti oropan svoje pravice do izobrazbe", je bil sprejet s 403 glasovi za. Amandmaja bosta postala del ustave takoj, ko ju bo podpisal turški predsednik Abdullah Gül, kar naj bi se zgodilo zelo kmalu. Vlada bo morala še popraviti zakon, ki upravlja telo, ki nadzoruje višjo izobrazbo, preden bo prepoved nošenja naglavnih rut odpravljena.

Opozicijske stranke so že napovedale, da bodo spremembe ustave izpodbijale na ustavnem sodišču. "Danes se nismo zbrali tukaj, da bi razpravljali o naglavnih rutah. Tukaj smo, da razpravljamo, kako bo republika uničena, ko bodo nanjo dali naglavno ruto," je bila slikovita opozicijska poslanka Bihlun Tamayligil pred glasovanjem.

Stroga prepoved nošenja rut na univerzah velja od 80. let 20. stoletja in je bila poostrena leta 1997, ko je turška vojska, ki se ima za branilko turškega sekularizma, uporabila svoj vpliv in odstranila tedanjo, za njen okus preveč islamistično vlado.

Strah pred islamizacijo odveč
Vlada premierja Tayyipa Erdogana - tudi njegova žena in hčerke nosijo naglavno ruto enako kot žena predsednika Abdullaha Gülla - predlaga, da bi bile na univerzah dovoljene le tradicionalne rute, rahlo zavezane pod brado, nošenje naglavnih rut, ki zakrivajo tudi vrat, in burk na univerzah pa bi ostalo še naprej prepovedano. Predlagatelji in ženske, ki nosijo rute, menijo, da je strah pred islamizacijo države zaradi omejitve prepovedi nošenja rut na univerzah odveč, saj je nošenje rut le izraz njihovega osebnega verskega prepričanja.

Večina podpira vlado
Večina Turkov meni, da ni pravično, da se morajo ženske odpovedati izobrazbi zaradi osebnega verskega prepričanja, in podpirajo vlado pri njeni odločitvi, da spremeni ustavo. Kljub temu se je na ulicah Ankare nekaj kilometrov od parlamenta zbralo na tisoče protestnikov, ki so nosili turške zastave in vzklikali sekularna gesla.

T. V.

Odprava prepovedi nošenja rut