Ministra so hudo ranjenega prepeljali v bolnišnico. Foto: Reuters
Ministra so hudo ranjenega prepeljali v bolnišnico. Foto: Reuters
Kadrigamar je bil oster do upornikov. Foto: EPA

Po napadu naj bi bil minister v kritičnem stanju, po podatkih zdravnikov pa naj bi utrpel poškodbo glave, kar je bilo zanj verjetno usodno. Napadli so ga, ko se je vračal s plavanja, pred tem pa je sodeloval pri predstavitvi knjige, ki jo je sam izdal. V državi so že razglasili izredne razmere.

Okolico napada so zaprli, težko oboroženi policisti pa iščejo sledi za napadalci. Dogajanje iz zraka spremljajo tudi helikopterji.

Ustreljen trikrat
73-letnega Kadirgarja naj bi ostrostrelec trikrat ustrelil v bližini njegovega močno varovanega doma v šrilanški prestolnici. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, prav tako še ni znan motiv napada. Policija meni, da za atentatom stojijo uporniški Tamilski tigri. V povezavi z napadom je že prijela dve osebi.

Na začetku meseca je policija aretirala dva pripadnika Tamilskih tigrov pred domov ubitega ministra, približno kilometer od kraja, kjer je bil ubit. Omenjena naj bi preverjala okolico in jo tudi snemala.

Napetost se stopnjuje
V zadnjem času se namreč stopnjujejo napetosti med vlado in uporniškimi Tamilskimi tigri, ki so zaradi naraščajočega nasilja na vzhodu države napovedali obnovitev spopadov. Policija sumi, da so napad izvedli prav njihovi pripadniki. Sicer naj bi imel ubiti minister zelo strogo stališče do uporniškega gibanja, ki se je z vladnimi silami spopadalo dve desetletji. Ubitih je bilo 64.000 ljudi. Kadirgamar je bil Tamilec in je aktivno sodeloval pri prepovedi organizacije Tamilskih trgov, ki sta jo razglasili ZDA in Velika Britanija.