Zajeto 25-člansko posadko sestavljajo tudi Hrvati. Foto: Reuters
Zajeto 25-člansko posadko sestavljajo tudi Hrvati. Foto: Reuters
Gusarji so zasegli tanker

Sirius Star je največji tanker, ki je bil kadar koli ugrabljen, na njem je kar dva milijona 159-litrskih sodov nafte, vrednih več kot 100 milijonov dolarjev. Somalijski pirati so ga ugrabili v nedeljo okoli 450 navtičnih milj stran od kenijske obale. Z mednarodno posadko naj bi bilo vse v redu. Poleg dveh Britancev jo sestavljajo tudi Hrvati, Filipinci, Poljaki in Savdijci. 330-metrski tanker je bil na poti v ZDA, sicer pa je v lasti nekega savdskega podjeta.

Ugrabitev tankerja kaže nemoč mednarodne skupnosti, ki je že na začetku leta na območje poslala vojaške ladje, ki naj bi nadzorovale tamkajšnje vode in ustavile somalijske pirate.

Predstavnik ameriške vojske svari, da je dobro izurjene pirate, ko se jim uspe vkrcati na ugrabljeno ladjo, težko spraviti z nje, saj pri tem zajamejo tudi talce. Ameriška vojska spremlja premikanje piratov, a za zdaj ne načrtuje posredovanja. Posredovanja zaenkrat tudi ne načrtujejo v Natu, iz katerega so sporočili, da njihove ladje na tem območju nimajo mandata za nasilno vkrcanje na ugrabljeno plovilo.

Rešitev po navadi z odkupnino
Ugrabitve ob vzhodni afriški obali in v Adenskem zalivu so zelo pogoste. Po poročanju Mednarodnega pomorskega urada predstavljajo kar tretjino vseh letošnjih piratskih dejanj. Po navadi se rešijo mirno s pogajanji in z izplačilom odkupnine, glede na vrednost tovora pa pri zadnji ugrabitvi ni izključena vojaška akcija.

Samo v tem mesecu so somalijski pirati ugrabili japonsko tovorno ladjo, kitajsko ribiško ladjo in turško ladjo s kemikalijami. Sicer pa je v rokah piratov trenutno 12 plovil, zajetih pa imajo okoli 250 talcev.

M. R./K. T.

Gusarji so zasegli tanker