Topla dobrodošlica prvega para ZDA v Ukrajini. Foto: Reuters
Topla dobrodošlica prvega para ZDA v Ukrajini. Foto: Reuters
George Bush v Ukrajini

Med obiskom Ukrajine, v kateri se je ustavil na poti do Bukarešte, kjer bo od srede potekal vrh Nata, je ameriški predsednik tudi zagotovil, da ne obstaja nobena povezava med povabilom dveh nekdanjih sovjetskih republik v severnoatlantsko zavezništvo in načrti o postavitvi ameriškega protiraketnega ščita v Evropi.

Washigton že dolgo lobira, da bi Ukrajina in Gruzija na vrhu pristopili k akcijskemu načrtu za članstvo v Natu, Rusija pa ves čas vztraja, da bi taka poteza porušila ravnovesje v regiji, saj bi Nato posegel na njeno območje vplivanja.

Bush pihal na dušo Ukrajincem
"Vaša država je trdno prepričana, kaj želi, in ZDA vas pri tem podpirajo," je bil neomajen Bush. "Pomoč Ukrajini pri vstopu v Nato je v interesu vsake članice zavezništva, saj bo pomagala krepiti varnost in svobodo v tej regiji in po svetu," je dejal Bush po srečanju z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Juščenkom.

Ali sploh želijo v Nato?
V središču Kijeva, na Trgu neodvisnosti, se je med srečanjem zbralo tudi nekaj sto protestnikov, ki nasprotujejo približevanju države Natu. Velik del Ukrajincev članstva v tej organizaciji ne vidi kot nujnega - takšnih naj bi bilo kar okoli 70 odstotkov ljudi.

Francija odločno proti
Da bo na bližajočem vrhu še pestro, ne obetajo le stališča ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je v Bukarešto povabljen kot gost brez možnosti veta, ampak nova opozorila Francije in Nemčije, da Ukrajine in Gruzije kot prihodnjih članic Nata ne podpirata, dokler ne bosta dosegli večje politične stabilnosti. "Francija ne bo dala zelene luči," je dejal francoski premier Francois Fillon.

A. P.

George Bush v Ukrajini