Evropske države so odvisne od ruskega plina. Foto: EPA
Evropske države so odvisne od ruskega plina. Foto: EPA

Naftogaz si je sredstva izposodil pri dveh največjih ukrajinskih državnih bankah. Gazprom trdi, da mu Ukrajina dolguje 1,67 milijarde dolarjev za dobavo plina, globe za neplačilo pa znašajo še dodatnih 450 milijonov dolarjev.

A mediji o pogovorih v Moskvi poročajo različno. Medtem ko je ukrajinski predednik Viktor Juščenko dejal, da je država Gazpromu že nakazala celoten znesek, so iz Gazproma sporočili, da denarja še niso prejeli.

Ruski energetski monopolist je Ukrajini pred časom zagrozil, da bo tej državi prekinil dobavo plina, če država do 31. decembra ne bo poravnala dolga. Po besedah izvršnega direktorja Gazproma Alekseja Millerja je družba že oblikovala operativni štab, ki bi ukrepal, če dolg ne bi bil poravnan.

Zgodovina se tokrat ne bo ponovila
Pred tremi leti so zaradi plinskega spora med tema dvema nekdanjima sovjetskima državama motnje v dobavi plina opazile tudi evropske države, saj gre okoli 80 odstotkov ruskega plina, ki je namenjen zahodni Evropi, po plinovodu prek ukrajinskega ozemlja. Gazprom, ki je največji svetovni proizvajalec plina in zadovolji četrtino potreb EU-ja po tem energentu, je pred časom zagotovil, da tokrat dobava v Evropski uniji ne bo motena.

Dobički se bodo zmanjšali
Gazprom je objavil podatke o poslovanju v letu 2008. Zaradi rekordno visokih cen nafte in plina v prvi polovici leta je v tem obdobju dosegel 85-odstotno rast dobička v primerjavi z istim obdobjem leta 2007. Z drugimi besedami, v letošnjih prvih šestih mesecih je zaslužil 20,8 milijarde dolarjev. Zaradi nižjih cen nafte in težjega najemanja kreditov strokovnjaki napovedujejo, da se bodo v letu 2009 dobički naftnih podjetij znižali.

A. P.