Julija Timošenko bo ostala v zaporu, saj je malo verjetno, da bi Ukrajina spoštovala za premierko morebitno ugodno sodbo Evropskega sodišča. Foto: EPA
Julija Timošenko bo ostala v zaporu, saj je malo verjetno, da bi Ukrajina spoštovala za premierko morebitno ugodno sodbo Evropskega sodišča. Foto: EPA

51-letna Timošenkova, ki je trenutno zaradi hudih težav s hrbetnico v bolnišnici, je bila lani oktobra obsojena na sedem let zapora, kar je leta 2009 z Rusijo oz. takratnim premierjem Vladimirjem Putinom sklenila pogodbo o pošiljanju plina, ki naj bi bila škodljiva za Ukrajino.

Sodišče ni našlo podlage za pritožbo
Proces proti Timošenkovi se je začel leta 2010, ko je na tesnih predsedniških volitvah izgubila proti staremu tekmecu in političnemu nasprotniku Viktorju Janukoviču. On ima z Rusijo veliko tesnejše vezi kot Timošenkova, ki si je prizadevala za pridruževanje Ukrajine Natu in Evropski uniji.

"Sodišče je razsodilo, da se pritožba, ki jo je vložila Timošenkova, zavrne," je povedal sodnik Oleksander Elfimov. Pojasnil je, da sodišče ni našlo podlage za pritožbo. Timošenkova je s tem, ko je kasacijsko sodišče zavrnilo njeno pritožbo, izčrpala vse pravne možnost v domovini.

Vsi upi položeni v Strasbourg
Ukrajinska opozicijska voditeljica, proti kateri v Ukrajini poteka še en proces, in sicer zaradi domnevne utaje davkov, se je sicer obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

To je prav v torek opravilo javno zaslišanje v zadevi, odločitev pa bodo sodniki sporočili pozneje. Medtem ko je obramba Timošenkove v Strasbourgu trdila, da je bil proces proti nekdanji premierki politično motiviran in da ni bila deležna ustrezne zdravstvene oskrbe, je predstavnik ukrajinskega pravosodja to zanikal.