Zaradi krize sta se sešla vrh Naftogaza in ukrajinski politični vrh, na čelu s predsednikom Juščenkom. Foto: Reuters
Zaradi krize sta se sešla vrh Naftogaza in ukrajinski politični vrh, na čelu s predsednikom Juščenkom. Foto: Reuters
Sedež Gazproma v Moskvi
Gazprom je Italijane opozoril pred pomanjkanjem. Foto: Reuters
Viktor Juščenko
Ukrajinski predsednik je zavrnil očitke, da krizo izrablja v volilne namene. Foto: EPA
Rusko državno energetsko podjetje Gazprom zagotavlja četrtino potreb po plinu v Evropi. Foto: EPA

Tako naj bi se dobava Poljski zmanjšala za 14 odstotkov, na Madžarskem pa so zaradi manjšega pritiska v plinovodu prikrajšani za 25 odstotkov dnevne dobave. Zato je madžarski dobavitelj plina MOL večje porabnike pozval, naj začasno, če je mogoče, uporabljajo kurilno olje namesto plina.

Rusko podjetje Gazprom je namreč po zavrnitvi predloga za rešitev spora med Kijevom in Moskvo za četrtino zmanjšalo dobavo plina Ukrajini. Ukrajina je zavrnila predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bi prve tri mesece letošnjega leta plačevala staro ceno za plin, od aprila dalje pa tržno ceno.

Gazprom je sporočil, da so že začeli zmanjševati pritisk v ceveh plinovoda, ki vodi do Ukrajine, hrkati pa je zagotovil, da pri tem ni ogrožena dobava plina za Evropo. To je takoj demantiral predstavnik ukrajinskega Naftogaza, ki je bil prepričan, da bo ukrep Moskve vplival na oskrbo v Evropi. Na to naj bi tudi kazalo opozorilo, ki ga je Gazprom izrekel italijanskemu uvozniku plina, podjetju Eni, da bi se lahko pojavljale motenje pri oskrbi s plinom.

Juščenko želi pogovore
Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko bo ruskega kolega Vladimirja Putina prosil, naj se ruski gigant Gazprom vrne za pogajalsko mizo. Hkrati je pred novinarji v Kijevu Juščenko zatrdil, da ukrajinska stran ni nikoli zapustila pogajanj o sporu glede cene zemeljskega plina Gazproma.

Ukrajinski predsednik je tudi zagotovil, da spor z Rusijo ne bo vplival na transport ruskega plina drugim porabnicam v Evropi. Zavrnil je tudi ruske očitke, da naj bi afero izkoriščal v volilne namene, Moskvo pa obsodil, da skuša izvesti gospodarski pritisk na Kijev.

Ukrajina jemlje plin zase?
Gazprom je še sporočil, da Ukrajina od Rusije uvozi približno toliko plina, za kolikor se je zmanjšala dobava te ruske družbe. Tako je zatrdil, da je krivda Ukrajine, če evropske države ne dobijo vsega plina, ki bi ga morale prejeti.

Rusija se maščuje
Kijev ne nasprotuje zvišanju cen plina, ampak želi prehodno obdobje, v katerem bi se cene postopno zviševale. Mnogi menijo, da gre v resnici za politični spor, saj si je Ukrajina po menjavi oblasti pred letom dni za cilj zastavila članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato, kar pa ni všeč Rusiji, ki naj bi se z dvigom cen skušala maščevati.

Oskrba res brez težav?

Rusija je s 1. 1. 2006 pre- vzela predsedovanje sku- pini G-8. Več tukaj.
Zahodna Evropa uvozi četrtino vsega plina iz Rusije in večino tega plina pride na zahod prek ukrajinskih plinovodov. Evropska unija je ob nesporazumu med Ukrajino in Rusijo napovedala, da ne pričakuje primankljaja plina, vseeno pa jo trenutno stanje med sosedama zaradi plina skrbi.