Leopold Engleitner je dočakal častitljivo starost. Foto: EPA
Leopold Engleitner je dočakal častitljivo starost. Foto: EPA
Engleitnerjeva biografija je bila prevedena tudi v angleščino. Foto: EPA

Engleitner, čigar življenje je bilo natančno dokumentirano v knjigi in filmu Nezlomljena volja, je bil med letoma 1939 in 1943 zaprt v taboriščih Buchenwald, Niederhagen in Ravensbrueck.
Engleitner se ni želel odreči svoji veroizpovedi (pripadal je Jehovovim pričam) v zameno za svobodo, kljub temu pa so ga nazadnje le izpustili, pod pogojem, da do konca življenja dela kot prisilni kmečki delavec.
Ob izpustitvi je tehtal le 28 kilogramov in je do leta 1946, ko ga je osvobodila ameriška vojska, delal na kmetiji nedaleč od svojega domačega mesta Bad Ischl v Avstriji.

Engleitner je po vojni nadaljeval svoje misijonarsko delo, ob tem pa opravljal še najrazličnejša dela, med njimi tudi kot nočni čuvaj v tovarni mila.
Še lani na premieri
Javnosti je postal bolj znan, ko je avstrijski pisatelj in filmski producent Bernhard Rammerstorfer leta 1999 objavil njegovo biografijo in predstavil dokumentarni film o Engleitnerjevem življenju.
Sledila je turneja predavanj po Evropi in ZDA, na katerih je študentom pripovedoval o svojih izkušnjah. Še novembra lani se je udeležil ameriške premiere novega Rammerstorferjevega dokumentarca.

"Zelo težko mi je sporočiti bolečo novico, da je moj dragi prijatelj umrl," je zapisal Rammerstorfer na svoji spletni strani. Avtor je dodal še, da je Engleitner umrl mirno, obdan z Rammerstorferjevo družino.