V zakonu z Ortego sta se jima rodila dva otroka. Foto: EPA
V zakonu z Ortego sta se jima rodila dva otroka. Foto: EPA

Merova je bila na počitnicah na Menorci, ko jo je zadela kap. Z letalom so jo odpeljali v bolnišnico v Coruni, a ji zdravniki niso mogli več pomagati.

Merova, ki je veljala tudi za najbogatejšo žensko v Španiji, je imela zelo zanimivo življenjsko pot, saj je odraščala samo z mamo v hudi revščini. Ko je bila stara 11 let, je pustila šolo in se začela preživljati kot šivilja. Kmalu je spoznala Amancia Ortego, s katerim sta sprva spodnje perilo in oblačila izdelovala kar v domači dnevni sobi.

Modni imperij
Nato sta se poročila in ustanovila podjetje Inditex, ki je v nekaj letih postalo eden najpomembnejših "igralcev" v svetu mode. Zakonca sta zgradila svetovni modni imperij, vreden kar 15,9 milijard evrov.

Po 20 letih zakona, leta 1986 je bilo njune zakonske idile konec, je pa Merova ostala v svetu direktorjev Inditexa vse do leta 2004. Zatem je bila še vedno lastnica skoraj sedemodstotnega deleža družbe.

Ameriška revija Forbes jo je razglasila za najbogatejšo žensko na svetu, ki svojega premoženja ni podedovala, ampak ga je ustvarila sama. Ortega velja za četrtega najbogatejšega človeka na svetu.