Foto:
Foto:
Šrilanka je med najbolj prizadetimi azijskimi državami.
Zaradi nevarnosti širjenja bolezni na prizadetih območjih žrtve cunamijev hitro pokopavajo.

O prodaji otrok v suženjstvo, za spolno izkoriščanje in posvojitev so poročali že med tednom, Unicef pa je zdaj to tudi uradno potrdil.

Tihotapljenje otrok na tem območju je bilo pogosto že prej, zdaj pa so kriminalci izkoristili tudi katastrofo. Mednarodna organizacija za migracije (IOM) predvideva, da vsako leto v Jugovzhodni Aziji pretihotapijo okoli 250.000 otrok, mnogi pa postanejo pozneje žrtve spolnega izkoriščanja in prisilnega dela.

Unicef je opozoril, da je treba osirotele otroke na prizadetih območjih čim prej registrirati in jih izročiti v roke skrbnim odraslim osebam.

Annan v Šrilanki
V državah Azije, ki so jih prizadeli cunamiji, so potrdili več kot 160.000 žrtev, generalni sekretar ZN-a Kofi Annan pa je na obisku v Šrilanki. Annan je v Šrilanko pripotoval iz Indonezije. Po ogledu opustošenih območij na severu indonezijskega otoka Sumatra je bil vidno pretresen.

V Šrilanki potrebuje pomoč okoli 750.000 ljudi, Annan pa je obljubil, da jim jo bodo dostavili še ta konec tedna. Na tem otoku je umrlo 30.000 ljudi, več mrtvih pa je bilo le v Indoneziji, kjer so odkrili še 3.000 novih žrtev. Skupno število žrtev v Indoneziji je tako naraslo na 104.000.

Mednarodna skupnost je zbrala že skoraj 6 milijard dolarjev pomoči.

Prizadeta območja pa so obiskali tudi zunanji ministri Nemčije Norveške, Japonske in Kanade. Otok Puket sta obiskala Pierre Pattigrew in Nobutaka Mačimuri, Joschka Fischer in Jane Peterson pa sta bila v Bangkoku.