Telekom Srbija naj bi s tajno podpisano pogodbo operaterju Telenor omogočil pristop k celotni kabelski infrastrukturi in vsebinam. Foto: EPA
Telekom Srbija naj bi s tajno podpisano pogodbo operaterju Telenor omogočil pristop k celotni kabelski infrastrukturi in vsebinam. Foto: EPA

To naj bi skušali doseči z dogovorom med državnim Telekomom Srbije in mobilnim operaterjem Telenor, ki je last investicijske skupine PPF češkega poslovneža Petra Kellnerja. Kellner je v Sloveniji pred kratkim kupil medijsko družbo Pro Plus, pod okriljem katere delujeta POP TV in Kanal A.

V Telekomu Srbije bi Telenoru omogočili pristop k celotni kabelski infrastrukturi, kanalom in vsebinam. Optiko bi lahko za 15 let najeli za le 17 milijonov evrov. Razkriti dokumenti kažejo jasen cilj: s trga izriniti konkurenco, skupino United Media, kabelskega operaterja SBB ter do oblasti kritična medija N1 in Nova.

"V pogodbi Telekoma, državnega podjetja, smo videli namero oblasti, da obračunajo z mediji, nad katerimi nimajo nadzora," je za Televizijo Slovenija povedal izvršni producent televizije N1 Srbija Igor Božić. "Tistim, ki sedijo v izvršnem odboru Telekoma, je direktor rekel, da se ne bodo pogajali in da to morajo narediti, saj sta se tako dogovorila predsednika Vučić in Orban. Oblasti pozivam, naj to pojasnijo," še trdi Božić.

N1, Nova in njihovi novinarji so pogosto tarča kritik politikov vladnih strank in predsednika, ki jim očitajo, da so v službi opozicije in rušenja oblasti.

Državni Telekom z vodstvom, ki je blizu vladajoči napredni stranki, pa tudi s kupovanjem televizij, kabelskih operaterjev in tabloidov ugaša kritične medije.

United Media: Srbija skuša zadušiti neodvisne medije

Vodilni sporočajo, da gre za liberalizacijo trga

Vodilni s svojih televizij sporočajo, da gre pri dogovoru s Telenorom za običajno evropsko prakso, za liberalizacijo trga, da optično infrastrukturo ponujajo tudi drugim konkurentom. A dogovor s Telenorom je bil sklenjen tajno.

"Ne govorimo o zdravi konkurenci, temveč monopolu. Drugi ponudniki niso imeli enakih možnosti," pri tem opozarja Božić.

Za Petra Kellnerja, ki ima svoje načrte tudi v Sloveniji, in Telenor Srbije je to seveda odlična poslovna ponudba, ki bi ju močno okrepila. Na pozive srbske opozicije in United groupa, naj ne sodelujejo v dušenju medijske svobode, se ne odzivajo. Zadnjo besedo bo imela sicer srbska komisija za varstvo konkurence.