Uporniki iz Nigrove delte želijo, da bi imeli tamkajšnji prebivalci več koristi od nafte. Foto: EPA
Uporniki iz Nigrove delte želijo, da bi imeli tamkajšnji prebivalci več koristi od nafte. Foto: EPA

S svojimi grožnjami skušajo uporniki iz Gibanja za emancipacijo v Nigrovi delti pritisniti na vlado, da bi lokalnim oblastem prepustila večji nadzor nad prihodki od nafte. V elektronskem sporočilu so zagrozili z novimi napadi.

Uporniki še vedno zadržujejo dva ameriška in enega britanskega talca, z dosedanjimi napadi na naftno infrastrukturo pa so že zmanjšali izvoz nigerijske nafte za petino oz. za 455.000 sodčkov dnevno.

Od oblasti uporniki zahtevajo izpustitev dveh voditeljev ljudstva Idžav, ki poseljuje območje delte in je tam dominantno ljudstvo. Poleg tega zahtevajo odškodnino za onesnaženje vasi v delti in večjo avtonomijo pri delitvi dohodkov od nafte.

Uporniki vse bolje organizirani
Nigerija načrpa okoli dva milijona sodčkov na dan, tuje naftne družbe pa so zaradi napadov in groženj že zmanjšale proizvodnjo. Ugrabitve naftnih delavcev in napadi na infrastrukturo so se dogajali že v preteklosti, vendar pa so po mnenju diplomatov uporniki iz Gibanja za emancipacijo v Nigrovi delti bolje organizirani in oboroženi, imajo pa tudi jasnejše politične cilje kot prejšnje uporniške skupine.