Tretji mož v vrsti za britanski prestol v vojski poveljuje izvidniški skupini enajstih mož. Foto: EPA
Tretji mož v vrsti za britanski prestol v vojski poveljuje izvidniški skupini enajstih mož. Foto: EPA

Do princa bomo velikodušni. Vrnili ga bomo njegovi babici, vendar brez ušes.

Abu Zaid, poveljnik šiitskih upornikov na jugu Iraka
Posledice napada z avtomobilom bombo
Kljub nekajmesečni ameriški operaciji proti upornikom nič ne kaže na zmanjšano moč upornikov. Foto: EPA

Obe strani zatrjujeta, da bodo Harryja, ki je del polka Blue and Royals, neprestano spremljali informatorji in poročali o najugodnejšem trenutku, da bi ga napadli.

Šiiti naj bi tako svojim ostrostrelcem že razdelili Harryjeve slike, medtem ko naj bi ga suniti skušali ugrabiti in zamenjati za svoje ujete kolege. Vodja sunitske skupine Thar Alah Abu Samir je dejal, da ni nobenega dvoma o skorajšnji ugrabitvi princa, saj da je zelo prepoznaven, celo bolj od najbolj znanih nogometašev. Če ga ne bodo mogli ugrabiti, ga bodo pa ubili, je še zagrozil Samir.

V britanskih medijih vse bolj narašča razprava o tem, ali je vredno pošiljati princa v nevarno južno pokrajino Majsan in ob tem tvegati ne samo njegovega, temveč tudi življenje drugih vojakov. Harry pa je že večkrat zatrdil, da ne bo ostal doma, če bodo njegovo enoto poslali na službovanje v Irak. V državi je zdaj 7.100 britanskih vojakov.

Črn ponedeljek za Američane
Severno od Bagdada se je neki samomorilski napadalec z avtomobilom razstrelil med skupino ameriških vojakov. Pri tem je devet vojakov umrlo. V napadu, ki se je v ponedeljek zgodil v ameriškem oporišču v nemirni pokrajini Dijala, je bilo ranjenih še 20 ameriških vojakov in iraški civilist. Gre za najhujši napad na ameriške vojake v Iraku v zadnjem letu. Samo aprila je v državi umrlo 85 Američanov.

Od februarja po državi poteka akcija okrepljenih ameriških sil proti iraškim upornikom. Prav v pokrajini Dijala, v kateri živi mešano sunitsko-šiitsko prebivalstvo, se je v zadnjem času stopnja nasilja sunitskih upornikov in pripadnikov Al Kaide močno povečala.

V Bakubi že drugi dan teče kri
Medtem so neznani oboroženci, ki so nosili uniforme iraške vojske, v Bakubi postrelili šest ljudi in jih še 15 ranili. V ponedeljek je v Bakubi samomorilec zapeljal na srečanje visokih policijskih predstavnikov mesta in jih deset ubil, tudi glavnega šefa policije v mestu.

A. L.

Do princa bomo velikodušni. Vrnili ga bomo njegovi babici, vendar brez ušes.

Abu Zaid, poveljnik šiitskih upornikov na jugu Iraka