Napadalci naj bi sprva nameravali izvesti napad junija na Euru. Foto: Reuters
Napadalci naj bi sprva nameravali izvesti napad junija na Euru. Foto: Reuters
Belgijska policija je v petek aretirala Abrinija, ki je priznal, da bi moral napasti na letališču, in Krayema, ki naj bi bil viden na podzemni železnici. Zdaj so prijeli še dva nova osumljenca. Foto: Reuters

"Aretirali so tri ljudi in so pridržani zaradi zaslišanja," so sporočili iz tožilstva in dodali, da so trojico aretirali v predmestju Uccle na jugu Bruslja.
Ob tem so aretirali še dva brata v povezavi z napadi v Bruslju 22. marca - 32-letnega Smaila F. in 28-letnega Ibrahima F. Oba sta obtožena sodelovanja v dejavnostih teroristične skupine, terorističnem umoru in poskusu terorističnega umora. A kakšna točno naj bi bila njuna vloga pri napadih, po navedbah tožilstva zaenkrat še ni povsem jasno. Obstajajo znaki, da sta morda sodelovala pri najemu stanovanja v bruseljskem predmestju Etterbeek, kjer je policija v soboto izvedla racijo.

Belgijski mediji poročajo, da sta bila brata povezana z vsemi tremi napadalci, bratoma Khalidom in Ibrahimom El Bakraouijem ter Najimom Laachraouijem.

Khalid El Bakraoui, samomorilski napadalec, ki se je razstrelil na postaji Maelbeek, naj bi tja prispel prav iz Etterbeeka, a uradno ta informacija ni bila potrjena.

Dva ključna osumljenca, ki sta bila na prizoriščih bruseljskih napadov - na letališču Zaventem in postaji podzemne železnice Maalbeek – in sta napade preživela, so sicer aretirali v petek. Med njimi je bil tudi Mohamed Abrini, ki je priznal, da je "moški s klobukom", ki je z letališča, kjer sta se dva od treh napadalcev razstrelila, pobegnil.

Načrtovali napad na Euro?
Belgijsko tožilstvo je med preiskavo ugotovilo, da naj bi bruseljski napadalci sprva načrtovali nov napad na Pariz, natančneje, na Evropskem nogometnem prvenstvu (Euro) junija letos, a so se zaradi aretacij ključnega osumljenca Salaha Abdeslama odločili za belgijsko prestolnico.

Kot naj bi belgijskim preiskovalcem povedal Abrini, IS nikdar sploh ni nameravala vzeti za tarčo Bruslja, ampak naj bi belgijsko-francoska naveza nove napade izvedla med največjim športnim dogodkom na stari celini. Euro bo med 10. junijem in 10. julijem potekal v desetih mestih po vsej Franciji, pri čemer bosta tako otvoritvena kot zaključna tekma potekali na stadionu Stade de France v Parizu, sicer eni od tarč novembrskih napadov.

V napadih, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je na letališču Zaventem in na postaji podzemni železnici Maalbeek skupaj umrlo 32 ljudi. Vsi bruseljski napadalci so bili povezani s pariškimi, ki so v francoski prestolnici pokol izvedli novembra. Tedaj so teroristični napadi zahtvali 130 življenj.