Dogovor določa ribolovne pravice za približno sto skupnih staležev rib v vodah EU-ja in Združenega kraljestva, vključno z omejitvijo celotnega dovoljenega ulova (TAC) za vsako vrsto, so navedli v sporočilu Sveta EU-ja, ki mu še do konca leta predseduje Slovenija.

Ministri sedemindvajseterice so na zasedanju Sveta EU-ja za kmetijstvo in ribištvo pred desetimi dnevi določili začasne ribolovne kvote za staleže rib, ki si jih EU deli z Združenim kraljestvom, saj dokončnega dogovora takrat ni bilo mogoče doseči.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki je v imenu predsedstva vodil zasedanje Sveta EU-ja, je takrat izrazil optimizem, da bo preboj mogoče doseči do konca meseca.

V današnjem odzivu na doseženi dogovor pa je sporočil, da uspešen konec letošnjih pogovorov o skupnih staležih rib "predstavlja dober precedens za prihodnja pogajanja z Združenim kraljestvom". "Zahvaljujoč dobri volji in konstruktivnemu pristopu na obeh straneh je bil dosežen dogovor, ki ribičem EU-ja zagotavlja gotovost za naprej," je dodal.

Po izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja se staleži rib, ki jih strani skupaj upravljata, po mednarodnem pravu štejejo za skupne vire. Sporazum o trgovini in sodelovanju med EU-jem in Londonom navaja pogoje, pod katerimi strani določata svoje ribolovne pravice v Atlantskem oceanu in Severnem morju.