Vujanović je veljal za velikega favorita. Foto: EPA
Vujanović je veljal za velikega favorita. Foto: EPA
Črna gora
Volilna udeležba je bila 64-odstotna. Foto: EPA

Za velikega favorita je veljal 58-letni Vujanović, kandidat vladne Demokratske stranke socialistov (DPS) in tesen zaveznik najvplivnejšega politika v državi Mila Đukanovića. DPS trdi, da je po 70 odstotkih preštetih glasov njen kandidat prejel 53 odstotkov glasov, Lekić pa 47 odstotkov.

A v zvezi opozicijskih strank Demokratska fronta, ki podpira Lekića, se sklicujejo na iste podatke, le izidi so drugačni. Oni trdijo, da je Lekić prejel 50,5 odstotka glasov, Vujanović pa odstotek manj. 65-letni Lekić je sicer profesor in izkušen karierni diplomat ter nekdanji zunanji minister.

Uradnih izidov še ni.

Udeležba je bila 64-odstotna, čeprav so napovedovali mnogo nižjo, okoli 40 odstotkov.

Javnomnenjske raziskave so sicer gladko zmago napovedovale Vujanoviću, ki se mu je tako obetal že tretji zaporedni petletni predsedniški mandat. Prejel naj bi okoli 55 odstotkov glasov.

Prvi koalicijski spor v 16 letih
Koalicijska partnerica DPS - Socialdemokratska stranka (SDP) - je sicer pozvala k bojkotu volitev, ker je bila kandidatura Vujanovića po njeni oceni protiustavna. Ustavno sodišče je razsodilo, da njegov tretji mandat ni v neskladju z ustavo, čeprav ustava omejuje število predsedniških mandatov na dva. Vujanović je namreč predsednik od leta 2003, ustavno sodišče pa je odločilo, da njegov mandat pred neodvisnostjo države leta 2006 ne šteje. To je sicer prvič od leta 1997, da SDP Ranka Krivokapića, dolgoletna koalicijska partnerica Đukanovićevega DPS-a, ni podprla kandidata te stranke.

Lekić s podporo prosrbskih strank
Sicer je Vujanović volivcem obljubljal stabilnost in višjo življenjsko raven, Miodrag Lekić, ki so ga na volitve poslale srbske stranke, pa oster obračun z organiziranim kriminalom in korupcijo in tudi, da bo, če prevzame oblast, zrušil kriminalno piramido v Črni gori, na čelu katere je po njegovem mnenju vnovični premier Milo Đukanović.

Potek volitev so nadzirali domači opazovalci in opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Sveta Evrope.