Število džihadistov iz EU-ja naj bi bilo precej večje, kot so domnevali do zdaj. Foto: EPA
Število džihadistov iz EU-ja naj bi bilo precej večje, kot so domnevali do zdaj. Foto: EPA

Skrajni islamisti se v Evropo pogosto vračajo s pomočjo tolp, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi, ugotavlja policijska raziskava, ki jo je objavil španski časnik El Pais.

Iz raziskave je tudi razvidno, da se nekdanji borci vračajo s ponarejenimi dokumenti skupaj z begunci. Tolpe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi, pogosto uporabijo špansko ozemlje, od koder džihadiste pretihotapijo v osrednjo Evropo.

Raziskava, ki so jo naredili še pred terorističnima napadoma v Parizu v začetku januarja, še razkriva, da za vrnitev nekdanjih borcev skrajne Islamske države (IS) obstaja več poti, ena od njih poteka prek Melille, španske enklave v severni Afriki, ter južnoameriška pot, ki ima postanek v Braziliji, Venezueli in Peruju.

Priseljenci iz BiH-a obtoženi zarote
Medtem pa so v ZDA oblasti šest priseljencev obtožile zarote in materialne pomoči teroristom na Bližnjem vzhodu. Vsi obtoženci, med katerimi so tako moški kot ženske iz zveznih držav Misuri, New York in Illinois, prihajajo iz Bosne in Hercegovine. Dva od njih sta poleg pomoči teroristom obtožena tudi načrtovanja ubojev v tujini in grozi jima dosmrtni zapor, drugim pa 15 let ječe.

"Obtožnice in aretacije dokazujejo našo odločnost, da identificiramo, ustavimo in preganjamo posameznike znotraj ZDA, ki želijo materialno pomagati teroristom in terorističnim organizacijam, ki delujejo v Siriji in Iraku," je povedal pomočnik generalnega tožilca za državno varnost John Carlin. Po navedbah pravosodnega ministrstva so trije obtoženci ameriški državljani, drugi pa imajo status zakonitega prebivalca ali begunca.