Francoska ministrica za pomorske zadeve Annick Girardin je posnetke poginulih rib, ki so na morju ustvarile pravo plavajočo preprogo kadavrov, označila za "šokantne", pristojne oblasti pa pozvala k preiskavi.

Tudi Virginijus Sinkevicius, evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo, je dejal, da je zaprosil za "izčrpne informacije in dokaze glede primera".

Razlitje, ki se je zgodilo v četrtek dopoldne, je povzročila luknja v vlečni mreži, je sporočila skupina za ribolov Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), ki zastopa lastnika plovila. Skupina je razlitje označila za “zelo redek pripetljaj".

"V skladu z zakonodajo EU-ja je bil dogodek zapisan v ladijski dnevnik, obvestili so tudi litovske oblasti, saj pluje ladja pod zastavo te baltske države," so sporočili. Ob tem so še dodali, da bodo mrtve ribe odšteli od kvote plovila.

Ladja je sicer v lasti nizozemskega podjetja Parleviliet & Van der Plas.

FV Margiris je drugo največje ribiško plovilo na svetu. Foto: EPA
FV Margiris je drugo največje ribiško plovilo na svetu. Foto: EPA

Margiris v Avstraliji prepovedan

Prva je fotografije razlitja objavila francoska divizija okoljske aktivistične organizacije Sea Shepherd, na posnetkih pa je gladina oceana – šlo naj bi za območje velikosti kar 3000 kvadratnih metrov – povsem prekrita z gosto plastjo poginulih sinjih molov.

Ribiške ladje z vlečnimi mrežami, kot je Margiris, uporabljajo več kot kilometer dolge mreže, ribe pa predelajo kar v tovarnah na krovu, praksa, ki jo okoljevarstveniki ostro kritizirajo.

Po protestih aktivistov je bil Margiris leta 2012 prisiljen zapustiti avstralske vode. Plovilo je imelo kvoto 18.000 ton rib, a mu je po pogromu javnosti takratni okoljski minister Tony Burke prižgal rdečo luč za ribolov v Avstraliji.