Na točno število žrtev na obeh straneh bo treba še počakati. Foto: EPA
Na točno število žrtev na obeh straneh bo treba še počakati. Foto: EPA
Rusija in Gruzija sta na popolnoma nasprotnih bregovih. Bosta našli pot do diplomatske rešitve? Foto: EPA
Počasno umikanje ruske vojske

Čeprav število žrtev med civilisti za zdaj ostaja še nejasno, pa južnoosetijski statistični urad trdi, da jih je največ, in sicer 1.492, umrlo med ofenzivo gruzijske vojske na to prorusko separatistično pokrajino. Preiskovalni urad ruskega generalnega tožilstva je potrdil 133 civilnih žrtev v pokrajini, vendar niso prepričani, da je številka točna, saj je bilo veliko mrtvih že pokopanih.

Na gruzijski strani je po podatkih Tbilisija umrlo 215 ljudi, med njimi 146 vojakov in policistov, in 69 civilistov, a Moskva trdi, da je ta številka veliko višja. Ruska vojska, ki je po gruzijski ofenzivi prišla na pomoč južnoosetijskim silam, je izgubila 64 vojakov.

Moskva zavrača osnutek resolucije o Gruziji
Rusija je na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a zavrnila francoski predlog resolucije o Gruziji, ki je predvidela takojšen umik ruskih sil iz Gruzije. Kot je dejal ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin, Rusija ne more podpreti francoskega predloga resolucije o Gruziji, in vse obtožbe zahodnih držav o ruskem neuresničevanju mirovnega načrta označil za propagando.

VS se je sešel na zahtevo predsedujoče Svetu EU-ja Francije, ki je ob tem predlagala resolucijo o umiku ruskih vojaških sil iz Gruzije v skladu z dogovorom med francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Dogovor in sporazum o prekinitvi ognja bi moral končati spopade, ki so se začeli, potem ko je gruzijska vojska 7. avgusta sprožila ofenzivo v Južni Osetiji.

Večina članic je predlog resolucije podprla, vendar pa je Čurkin razpravo tako rekoč končal, ko je dejal, da Rusija, sicer ena izmed stalnih članic VS-ja s pravico veta, takega besedila ne more sprejeti, saj zahteva takojšen umik ruskih enot, kar pa naj ne bi bilo v skladu z dogovorom med Sarkozyjem in Medvedjevom. Glasovanje o resoluciji tako ni prišlo niti na dnevni red.

"Šest določil iz dogovora mora biti sprejetih v celoti. Rusija ne sprejema takšnega pristopa po kosih, ki si ga je zdaj privoščila Francija in ki postavlja vse dogovorjeno na glavo," je po zasedanju novinarjem povedal Čurkin. "Umikanje dodatnih enot, ki jih je Rusija napotila po gruzijski agresiji na Južno Osetijo, se bo verjetno lahko začelo 22. avgusta," je še dejal in zanikal besede francoskega predstavnika Jena Pierra Lacroixa, da naj bi mu zagotovil, da bo ruski umik do tega datuma že končan.

Gruzijski veleposlanik pri ZN-u Irakli Atlasania je dejal, da Rusija še naprej krši mirovni načrt in da deli Gruzije ostajajo pod rusko okupacijo. Rusija naj bi bila odločena uničiti Gruzijo in ruši mostove, predore in drugo infrastrukturo. Ameriški predstavnik Alejandro Wolff je zahteval takojšen umik ruske vojske iz Gruzije in jo obtožil, da ovira dostop humanitarnih delavcev do pomoči potrebnih.

K. T.

Počasno umikanje ruske vojske