Za skrunitev korana je v islamskih državah predvidena smrtna kazen. Foto: epa
Za skrunitev korana je v islamskih državah predvidena smrtna kazen. Foto: epa
Na protestih zaradi skrunitve korana so zažigali ameriške zastave. Foto: epa

Južno poveljstvo ameriške vojske je tako prvič doslej podrobno opisalo pet zlorab, ki so se s Koranom dogajale v oporišču na Kubi. Kot so zapisali v poročilu, je eden od varnostnikov uriniral v bližini ventilatorja, ki je nato tekočino razpršil nad Koran in tudi v bližnjo celico in nad zapornika. Ta je kasneje dobil nova zaporniška oblačila in Koran. Incident se je glede na izsledke preiskave zgodil marca letos.

V drugem incidentu je civilni zasliševalec stopil na zapornikov Koran, vendar se je potem opravičil. Tega so kasneje zaradi drugih prekrškov odpustili. Avgusta 2003 so varnostniki v zaporu vrgli vodne balone na celice, pri čemer se je več svetih muslimanskih knjig zmočilo. Februarja 2002 pa so nekateri varnostniki zbrcali zapornikov Koran.

Peti potrjen incident pa se je zgodil avgusta 2003, ko se je zapornik pritožil zaradi dveh kletvic, ki sta bili vpisani v njegov Koran. V preiskavi niso uspeli ugotoviti, kdo jih je napisal.

Te izsledke so dobili po nedavno opravljeni notranji preiskavi. Ameriški tednik Newsweek je nedavno objavil novico o uničevanju Korana v ameriških bazah, zaradi česar so po svetu izbruhnili nemiri.