Foto:
Foto:

Dvojica je s srbsko vlado že končala pogajanja o predaji oblastem in izročitvi sodišču v Haagu.

Momčilo Perišić je bil nekdaj načelnik generalštaba jugoslovanske vojske in je na tem položaju ostal tudi po padcu Miloševićevega režima. Obtožnica haaškega sodišča proti njemu ni znana, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije, da ga čaka proces zaradi ukaza o obstreljevanju Mostarja leta 1992.

Zdravka Tolimirja, ki je nekoč veljal za tesnega sodelavca glavnega haaškega obtoženca Ratka Mladića, bremenijo obtožbe o umoru, preganjanja in deportaciji Muslimanov.

Nekdanji general Sretan Lukić se o predaji oblastem še pogaja. Lukić naj bi z odhodom v Haag odlašal, saj naj bi bil v skrbeh za svoje zdravstveno stanje, potem ko je lani prestal operacijo na srcu.

Srbski premier Vojislav Koštunica je dejal, da bo v Haag kmalu odšlo še več obtožencev za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Del Ponte: Mladić je v Srbiji
Glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte pa je dejala, da se srbske oblasti strinjajo z njeno trditvijo, da se nekdanji vojaški voditelj bosanskih Srbov skriva v Srbiji. Kot je še dodala, naj bi se politični voditelj Radovan Karadžić skrival nekje v Bosni in Hercegovini.

General Milan Gvero, ki se je sodišču predal pred kratkim, pa se je na zaslišanju pred sodnim tribunalom izrekel za nedolžnega. Obtožnica ga bremeni zločinov proti človeštvu, umorov, preganjanja in deportacij ter kršitve vojnega prava v Srebrenici in Žepi leta 1995.