V zaporu je bilo nastanjenih več kot 800 zapornikov. Foto: EPA
V zaporu je bilo nastanjenih več kot 800 zapornikov. Foto: EPA
Na stotine žrtev požara

Za zdaj se še ne ve, zakaj je izbruhnil požar, a domneva se, da je prišlo do kratkega stika na električni napeljavi ali pa so ogenj podtaknili ujetniki.

Honduraški mediji poročajo, da naj bi v zaporu izbruhnili neredi, kar pa upravnik zapora zanika.

Zapor stoji v mestu Comayagua, okoli 75 kilometrov severno od prestolnice Tegucigalpa. Po nekaterih poročilih so med požarom v zaporu začeli tudi streljati. Gasilci so potrebovali več kot eno uro, da so požar spravili pod nadzor.

Honduraške oblasti so sporočile, da je v požaru umrlo najmanj 357 ljudi. "V zaporniških celicah je več kot sto zoglenelih trupel," je povedal tiskovni predstavnik gasilcev.

Mnoga trupla so zoglenela do nerazpoznavnosti, saj je bilo na desetine zapornikov ujetih v celicah, od koder niso pobegniti pred ognjem. Večina se jih je zadušilo.

V zaporu je bilo okoli 850 zapornikov, in številni tisti, ki jim je uspelo pobegniti pred ognjem, so v kaosu med požarom pobegnili tudi iz zapora.

Tako kot drugod po Latinski Ameriki so tudi zapori v Hondurasu običajno prenatrpani, razmere v njih pa so pogosto zelo napete in polne nasilja med tolpami. Nemalokrat so požari tudi posledica tovrstnih spopadov med zaporniki oziroma njihovimi tolpami.

Na stotine žrtev požara