Indijski kadilci bodo lahko kadili le še doma in na prostem. Foto: EPA
Indijski kadilci bodo lahko kadili le še doma in na prostem. Foto: EPA
Protikadilska kampanja je v Indiji zelo razširjena. Foto: EPA

"Od 2. oktobra bo Indija nekadilska država v vseh javnih prostorih," je povedal indijski minister za zdravstvo Anbumani Ramadoss in dejal, da hočejo z zakonom zmanjšati število kadilcev v državi in obvarovati pasivne kadilce pred nevarnostjo cigaretnega dima. V Indiji vsako leto umre tudi na sto tisoče pasivnih kadilcev, ki morajo povsod vdihavati cigaretni dim.

V Indiji je več kot 120 milijonov kadilcev, na ministrstvu za zdravje pa opozarjajo, da lahko v primeru neukrepanja do leta 2010 zaradi kajenja umre že milijon ljudi letno. Kazni, ki bodo doletele tiste, ki bodo kršili zakon, bodo znašale okoli 200 rupij, kar je približno štiri ameriške dolarje in pol.

Obsežen spisek javnih prostorov
Kajenje je tako prepovedano v gledališčih in kinematografih, bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah, na železniških in avtobusnih postajah ter na letališčih, v restavracijah, hotelih, barih in diskotekah, v pisarnah, knjižnicah in na sodiščih, na tržnicah in v nakupovalnih središčih ter v šolah, univerzah in zabaviščnih parkih.

Vse omenjene kraje so indijske oblasti opremile z znaki, ki prepovedujejo kajenje, usposobile pa so tudi številne inšpektorje, ki bodo preverjali, ali Indijci spoštujejo novi zakon ali ne. Indijci bodo tako lahko kadili le še na prostem in v varnih zavetjih svojih domov.

Kadilce odvrniti, nekadilce obvarovati
"Cilj zakona je odvrniti kadilce od cigaret, jih prisiliti, da nehajo ali pa vsaj omejijo kajenje. Nekadilci imajo pravico do življenje v družbi, kjer ne prevladuje cigaretni dim. Nevarnosti pasivnega kajenja so prav tako velike," so povedali na indijskem ministrstvu za zdravstvo. Minister je povedal tudi, da je osebno pisal vsem zveznim vladam in jih prosil, naj spoštujejo zakon in omejijo kajenje na javnih prostorih.

B. T.