Posilstvo in umor 14-letnice na Sumatri sta sprožila ogorčene proteste. Foto: EPA
Posilstvo in umor 14-letnice na Sumatri sta sprožila ogorčene proteste. Foto: EPA
Widodo ne popušča. Foto: EPA

Zakonodajo spreminjajo po vrsti posilstev, ki so izzvala ogorčenje javnosti, vključno z množičnim posilstvom in umorom 14-letne šolarke s Sumatre aprila letos. Golo, zvezano in pretepeno dekličino truplo so odkrili v gozdu, potem ko jo je napadla skupina najstnikov. Sedem storilcev so zaprli za deset let.

"Spolno nasilje nad otroki je izjemen zločin," je dejal indonezijski predsednik Joko Widodo na tiskovni konferenci. "Upamo, da bo strožja regulacija odvrnila potencialne storilce in zatrla spolne zločine nad otroki." In še: "Ta dejanja ogrožajo otroke ter uničujejo življenja in razvoj otrok za prihodnost."

Do zdaj je bila najvišja kazen za posilstvo - bodisi odrasle osebe bodisi otroka - 14-letna zaporna kazen.

Pri kemični kastraciji uporabljajo določena zdravila, ki zmanjšujejo spolno slo oz. dejavnost. Tovrstno kazen že uporabljajo v Južni Koreji, na Poljskem in na Češkem, pa tudi po nekaterih ameriških in avstralskih zveznih državah.

Nepopustljivi Widodo
V Indoneziji bodo poleg tega obsojeni pedofili, ki so že odslužili zaporno kazen, morali nositi elektronske zapestnice, s katerimi bodo lahko oblasti spremljale njihovo gibanje. Zakon je stopil v veljavo nemudoma, čeprav ga lahko indonezijski parlament še vedno zavrne ali pa zahteva popravke.

Kot je obrazložil Widodo, so zakon sestavili, da bi naslovili znatno porast primerov spolnega nasilja nad otroki, čeprav ni ob tem podal nobene statistike. Država se sicer že dolgo bori z visoko stopnjo spolnega nasilja, v zadnjem času pa je bilo kar nekaj primerov, ki so v javnosti močno odmevali.

Ta mesec so tako trije moški na obrobju prestolnice Džakarta posilili in umorili 18-letno dekle, medtem ko je primer zgoraj omenjene 14-letnice zbudil primerjave z grozljivim množičnim posilstvom in umorom študentke medicine v New Delhiju leta 2012. Tudi v Indiji je prav ta primer po protestih vodil do zaostritve zakonodaje.

Widodo je bil izvoljen leta 2014 s svetlimi obljubami reform v tej največji muslimanski državi na svetu. A je bil lani deležen precejšnjih kritik mednarodne javnosti, ko je zavrnil prošnje za pomilostitev 13 obsojenih prekupčevalcev z mamili in dal zeleno luč za njihovo usmrtitev. Večina od trinajsterice so bili tuji državljani. S tem je Widodo končal štiriletno obdobje, v katerem država smrtnih kazni ni izvajala.