Šiitski romarji so bili v Iraku večkrat tarča napadov IS-ja, zato veljajo močni varnostni ukrepi. Foto: EPA
Šiitski romarji so bili v Iraku večkrat tarča napadov IS-ja, zato veljajo močni varnostni ukrepi. Foto: EPA

Tovornjak, poln eksploziva, je razneslo na bencinski črpalki v vasi Šomali 120 km jugovzhodno od glavnega mesta, kjer je bilo veliko avtobusov s šiitskimi romarji, ki so se vračali iz svetega mesta Karbala.

Varnostni organi navajajo, da je pri tem umrlo 77 ljudi, večinoma iz Irana. Med žrtvami je tudi okoli deset Iračanov. Ranjenih je bilo še najmanj 105 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela t. i. Islamska država (IS), sicer sunitska skupina.

Napad so ostro obsodili v Teheranu. "To barbarsko in nečloveško dejanje je obupan odziv Islamske države na njene najnovejše poraze," je po poročanju iranske tiskovne agencije Fars poudaril tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva, ki je dodal, da napad ne bo odvrnil Irana od nadaljnje podpore iraškim oblastem v boju proti IS-ju.

Verniki so v Karbali v Iraku praznovali šiitski verski praznik ob 40. dnevu smrti imama Huseina, vnuka islamskega preroka Mohameda, ki je bil ubit v današnjem Iraku leta 680. Šiitski romarji so bili v preteklih letih ob tem prazniku že večkrat tarča napadov IS-ja, zato v Karbali letos veljajo močno poostreni varnostni ukrepi.

Medtem na severu Iraka od sredine oktobra poteka obsežna ofenziva iraških in mednarodnih sil z namenom zavzetja Mosula, drugega največjega iraškega mesta, ki je v rokah IS-ja več kot dve leti.