Policija je zaradi smrti nigerijskega prosilca za azil aretirala 35-letnega desničarskega navijača lokalnega nogometnega kluba, ki naj bi Nigerijca pretepel do smrti. Foto: EPA
Policija je zaradi smrti nigerijskega prosilca za azil aretirala 35-letnega desničarskega navijača lokalnega nogometnega kluba, ki naj bi Nigerijca pretepel do smrti. Foto: EPA
Italija
V Italijo še vedno prihajajo številni prebežniki. Foto: Reuters

Nigerijski prosilec za azil je bil ubit, ko je v mestu Fermo skušal svojo partnerko zaščititi pred rasističnimi žaljivkami, je sporočila organizacija Capodarco, ki je paru dajala streho nad glavo.

Domnevni storilec, v omenjenem mestu dobro znani desničarski navijač mestnega nogometnega kluba, naj bi Nigerijca pretepel do smrti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pobegnila pred Boko Haramom
Žrtev in njegova 24-letna partnerka sta iz Nigerije pobegnila pred islamistično teroristično milico Boko Haram, ki je v napadu na krščansko cerkev ubila vse njune sorodnike. V Italijo sta prispela novembra lani, potem ko sta tudi na poti skozi Libijo doživela nasilje. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je med prečkanjem Sredozemskega morja partnerka ubitega izgubila otroka, ki ga je nosila.

Župan Ferma Paolo Calcinaro je dejal, da ima občutek, da živi v mori. "Pobegnil je pred vojno, da ga je v tujini dosegla smrt," pa je dogodek komentiral ustanovitelj človekoljubne organizacije Capodarco, duhovnik Vinicio Albanesi. "Gre za jasen primer rasizma," je bil še ogorčen. Italijanski premier Matteo Renzi je v odzivu pozval k boju proti sovraštvu, rasizmu in nasilju.

Napadi na cerkve, ki pomagajo
V Fermu so bili v preteklih mesecih priča več napadom na cerkve, ki med drugim pomagajo narkomanom in priseljencem. V mestu živijo številni tujci, ki so dobro vključeni, prosilce za azil pa vabijo v šole in na srečanja skavtov, kjer lahko z otroki delijo svojo zgodbo, poroča Ansa.

V Italijo še vedno prihaja veliko prebežnikov. Italijansko notranje ministrstvo je prejšnji teden sporočilo, da je med januarjem in junijem v državo prispelo skupaj 70.930 ljudi, kar je skoraj toliko kot v istem obdobju lani. V celotnem lanskem letu je Italijo doseglo 153.000 beguncev in migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.