Italijanski predsednik ob oddaji svoje glasovnice. Foto: Reuters
Italijanski predsednik ob oddaji svoje glasovnice. Foto: Reuters
Člane spodnjega doma parlamenta lahko volijo Italijani, starejši od 18 let, člane senata pa starejši od 25 let. Foto: EPA
Italjani na voliščih

Do 19. ure je glasovalo 48,7 odstotka volilnih upravičencev, kar je nekoliko manj kot leta 2006, ko je do iste ure glasovalo 52,2 odstotka. Veliko volivcev pa je ob oddaji glasu reklo, da si želijo vlade, ki bo na oblasti zdržala ves mandat. Eden izmed volivcev je v znak protesta celo pojedel glasovni listič, oblasti pa so ga ovadile, ker je uničil volilni material. Dejal je, da so vsi politiki "eno sranje" in da protestira proti sistemu.

Volišča bodo odprta še v ponedeljek do 15. ure, kmalu zatem pa je mogoče pričakovati prve neuradne izide. Največ možnosti za zmago naj bi imel 71-letni Silvio Berlusconi, ki je italijnsko vlado vodil že dvakrat.

Največji tekmec desničarskega medijskega mogotca je nekdanji komunist in rimski župan 52-letni Walter Veltroni, ki je kot vodja levice nasledil Romana Prodija. Do tokratnih predčasnih volitev prihaja, ker je bila Prodijeva vlada, potem ko jo je zapustila katoliška stranka Udeur nekdanjega pravosodnega ministra Clementeja Mastrelle, 24. januarja prisiljena odstopiti.

Bodo tehtnico nagnili neodločeni volivci?
Poleg parlamentarnih v treh deželah (Furlaniji Julijski krajini, Aosti in Siciliji), 13 pokrajinah in 500 občinah potekajo tudi delne lokalne volitve.

V predvolilnih anketah je bil v vodstvu Berlusconi, a bi lahko številni neodločeni volivci, ki se po navadi za svojega kandidata odločijo šele na volišču, podarili zmago Veltroniju.

Zapleten sistem
Nov italijanski premier se bo moral spoprijeti s slabim gospodarskim položajem v državi. Izvajanje prepotrebnih gospodarskih reform pa bo močno odvisno od zapletenega volilnega zakona, zaradi katerega je skoraj nemogoče osvojiti večino v senatu, zgornjemu domu parlamenta, ki je nujna, če hoče vlada sprejeti nepriljubljene gospodarske reforme.

Zmagovalec volitev bo zato najverjetneje moral skleniti zavezništva z manjšimi strankami, saj se "velika koalicija" med Berlusconijevo stranko Ljudstvo svobode in Veltronijevo Demokratsko stranko ne zdi zelo verjetna. Volilni sistem je uzakonila zadnja Berlusconijeva vlada, preden je za las izgubila volitve leta 2006.

T. V.

Italjani na voliščih