Če delavcev ne bo, bo pridelek propadel. Foto: EPA
Če delavcev ne bo, bo pridelek propadel. Foto: EPA

"Kmetije potrebujejo delovno silo. Od Trentina do Sicilije so se razmere močno poslabšale in obstaja resnična nevarnost, da bomo izgubili pridelke, ki so zdaj dozoreli na poljih," opozarjajo v združenju kmetov.

Lani je Italija izdala 69.000 dovoljenj za vstop delavcem iz držav, ki niso članice Evropske unije, od tega 42.000 za kmetijstvo, vendar v združenju poudarjajo, da to ne pokriva potreb italijanskega kmetijstva.

V Coldirettiju menijo, da je tuja delovna sila za italijansko kmetijstvo nujno potrebna. Vsak četrti kmetijski proizvod v Italiji pridelajo tuji delavci. Italija večinoma uporablja začasne delavce iz tujine, ki vsako leto prečkajo mejo za sezonsko delo in se nato vrnejo v domovino. A po mnenju združenja bi bilo treba tudi prejemnikom socialne pomoči, študentom in upokojencem omogočiti začasno delo v kmetijstvu. To bi po oceni združenja zahtevalo načrt poklicnega usposabljanja, ukrepe za zmanjšanje birokracije in omejitve stroškov dela.

V storitvenem sektorju iščejo 390.000 ljudi

Pomanjkanje osebja poleg kmetov občutijo tudi v turizmu in gostinstvu. V storitvenem sektorju se išče okoli 390.000 ljudi, vendar imajo podjetja v 40 odstotkih primerov težave pri iskanju potrebnega osebja.

"Zaradi pandemije gostinstvo in turizem nista mogla zagotoviti minimalne stabilnosti, ki je obstajala prej, zato so delavci iskali nekaj drugega. Zaposlili so se kot kurirji, gradbeni delavci, skladiščniki in vozniki," je pojasnil predsednik združenja hotelirjev Federalberghi na Sardiniji Paolo Manca.